Читај ми!

Борић: Од Младића нисам добио противзаконито наређење

Сведок одбране Грујо Борић изјавио је на суђењу Ратку Младићу пред Трибуналом у Хагу, да му генерал Младић никада није дао неко незаконито наређење.

"Нисам никада добио било какво наређење које је било противзаконито, а да је то генерал Младић мени наредио. Никада", рекао је Борић који је током рата у БиХ био командант Другог крајишког корпуса ВРС у Дрвару, преноси Бета.

Пензионисани генерал Борић је рекао да корпус под његовом командом није прогањао Муслимане и Хрвате.

"Никада о томе нисам добио извештај, нити је тога било. Да је било, ја бих за то знао, и предузео бих сигурно мере", naveo је сведок током исказа путем видео-везе.

Оптужница генерала Младића (73) који је био ратни командант ВРС, терети за прогон муслиманског и хрватског становништва широм БиХ, који је у неким општинама имао размере геноцида.

Одговарајући на питања Младићевог браниоца Миодрага Стојановића,  сведок Борић је тврдио да се са пролећа 1992, када је формиран Други корпус ВРС, "већина муслиманског становништва већ била иселила" из зоне одговорности те јединице.

Одласком несрпског и доласком српског становништва из других крајева БиХ, рекао је сведок, "војска се није бавила".

"То су радиле општинске власти, у сарадњи с другим општинама у које се одлазило и из којих се долазило. Ми се тиме нисмо бавили", нагласио је Борић.

Прецизирао је да је за стање "у дубини територије" била задужена полиција, док ВРС "с тим није имала никакве везе, ми смо се искључиво бранили фронт од хрватских и муслиманских снага".

Генерал Борић казао је и да не зна да је неки од његових војника противзаконито поступао с ратним заробљеницима.

"Ја нисам упознат ни са једним случајем да је било незаконитих поступака према заробљеницима. Да ли је било - не знам. За заробљенике је била задужен орган безбедности и никада ме није известио о томе", рекао је сведок.

Започето унакрсно испитивање Борића, тужиоци ће наставити сутра.

Младић је оптужен и за геноцид у Сребреници, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и за узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95. године.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије