У затвор због крађе са далековода

Основни суд у Сремској Митровици међу првима у Србији изрекао казну затвора од две године и седам месеци за крађу материјала са електроенергетских објеката, саопштило је Јавно предузеће Електромрежа Србије (ЕМС).

Како се наводи, преноси Бета, због крађа дијагонала са далековода ЕМС-а у Сремској Митровици била је угрожена безбедност читавог електроенергетског система, а истовремено је оштећена и имовина Железница Србије и локалне елетродистибуције, јер су украдена и ужад са железничких скретница и бакарна ужад из трафостаница.

Електромрежа подсећа да је управо због учесталости крађа опреме са електроенергетских објеката и велике опасности које оне представљају за електроенергетски систем и безбедност грађана, то предузеће, заједно са Електропривредом Србије, пре две године иницирало измене и допуне Кривичног законика Србије, који сада предвиђа ригорозне мере за извршиоце тих дела, као и за оне који откупљују крадену робу.

"Почетак примене измена и допуна Кривичног законика представља значајан корак ка обезбеђивању електроенергетске стабилности у Републици Србији, као и охрабрење да ће доћи до промене свести људи који помишљају да се упусте у слична кривична дела", напомињу из ЈП ЕМС.

Кривични законик Републике Србије предвиђа казне од једне до осам година затвора за починиоце крађа уређаја или њихових делова на значајним инфраструктурним објектима. Крађа имовине која угрожава јавну безбедност земље третира се као кривично дело тешке крађе, као и кривично дело уништења и оштећења јавних уређаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије