Читај ми!

Поновно суђење "шакалима"

Укинута пресуда деветорици припадника паравојне формације "шакали", којом су осуђени на укупно 106 година, због злочина над албанским цивилима у селима Ћушка, Захач, Павлан и Љубенић, на Косову и Метохији 1999. године. Наложено да се понови суђење.

Београдски Апелациони суд наложио је, на предлог Тужиоца за ратне злочине, окривљених и њихових бранилаца, да се групи оптужених суђење понови, преноси Танјуг.

Првобитном пресудом двојица припадника Радослав Брновић и Вељко Корићанин ослобођени су оптужби.

"Првостепена пресуда је захваћена битним повредама одредаба кривичног поступка. Изрека пресуде није разумљива у погледу одлучних чињеница и противречна је сама себи", наводи се у мишљењу Апелационог суда.

У одговарајућим деловима образложења пресуде нису дати ни разлози о одлучним чињеницама, како у погледу елемената кривичног дела које је предмет оптужбе, тако и у односу на психички однос окривљених према радњама извршења које су им стављене на терет.

"Разлози који су дати су нејасни и у знатној мери противречни. И чињенично стање из првостепене пресуде остало је непотпуно утврђено, те је морала бити укинута", наводи се у саопштењу Апелационог суда.

Укинутом пресудом Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду оптужени су били осуђении због убиства више од 120 цивила у селима Ћушка, Захач, Павлан и Љубенић.

Најмлађа жртва је имала 19 година, а најстарија 87 година.

Првооптужени Топлица Миладиновић био је укинутом пресудом осуђен на 20 година затвора, као и Милојко Николић и Дејан Булатовић.

Ранко Момић је био осуђен на 15 година затвора, Срећко Поповић на 10, Абдуалх Сокић на 12 година, Синиша Мишић на пет година, а Славиша Кастратовић и
Бобан Богићевић на по две године.

Оптужби су били ослобођени Радослав Брновић и Вељко Корићанин.

Злочин је почињен током априла и маја 1999. године, а у оптужници се наводи да операција у селима у којима су извршена убиства није имала никакав директан војни циљ.

Припадници "шакала" су при извршењу показали изузетну суровост, бруталност, безосећајност и безобзирност.

Убиства су вршена на свиреп и подмукао начин, неретко се пуцало жртвама у леђа

Након убијања већина тела је запаљена, како би се онемогућило утврђивање идентитета жртава.

Један од сведока сарадника рекао је да је један Албанац убијен пошто су му одузета два возила - Ауди и Мерцедес, после чега му је испаљен метак у потиљак.

"Црвена маса мозга се залепила по плафону. Онда се насмејао и рекао ми да се тако изводи кречење", испричао је тај сведок.

Сумња се да је главни циљ био протеривање Албанаца из датог подручја, и да су том приликом од жртава одузимане драгоцености и личне исправе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара