Читај ми!

Симић: Злочине у Добоју чиниле паравојне формације

Сведочећи у одбрану Ратка Младића, официр ВРС Миливоје Симић потврдио је у Трибуналу у Хагу да су 1992. у Добоју чињена злодела над Муслиманима, али је за то окривио полицију и паравојске.

Ратни командант гарнизона ВРС у Добоју Миливоје Симић је рекао да су, током операција "чишћења" у околини, али и у самом граду, српска полиција и паравојске пљачкале, хапсиле, померале и убијале муслиманске и хрватске мештане, преноси Бета.

"Ово што се дешавало, то су радиле паравојне формације и Центар служби безбедности... пљачкали и Хрвате и Муслимане и Србе, упозоравао сам шефа полиције", рекао је сведок, пошто му је тужилац предочио документ да је јединица извесног Кујунџића, током "чишћења" села Чивчија опљачкала 70 килограма злата и 350.000 немачких марака.

Сведок је прво тврдио да јединица Вељка Миланковића позната као "Вукови с Вучјака", за коју је рекао да је чинила злочине, "била самостална", "више него" у саставу ВРС.

Пошто му је тужилац предочио наређење којим је генерал Момир Талић поставио Миланковића за "команданта батаљона" ВРС, Симић је рекао да је том јединицом "која је радила шта је хтела", "највише командовао" Талићев најближи сарадник Бошко Келечевић.

Тужилац је у судници приказао послератни говор Момчила Крајишника, који је "Вукове с Вучјака", назвао "миљеницима историје", који су припадали "целом српском народу" и чија су "дела бесмртна" на ратиштима у Хрватској и БиХ.

Симић је потврдио да су у време Крајишниковог говора били познати злочини те јединице.

Младићев сведок негирао је испрва да је знао да су у Добоју 1992. деловале и формације СДБ Србије. 

Пошто му је заступник оптужбе показао документ о "црвеним береткама", Симић је посведочио: "Стварали нам потешкоће само, брзо и организовано смо их се решили, нису нам такви требали".

Следећи сведок одбране, исказ ће дати сутра. Оптужница генерала Младића терети и за геноцид у Сребреници, терорисање становништва Сарајева и узимање за таоце припадника Унпрофора, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије