Читај ми!

Генерал Миловоје Бојовић ослобођен оптужби

Пензионисани генерал-потпуковник Миливоје Бојовић правоснажно ослобођен оптужби за погибију седморице војника код болнице "Драгиша Мишовић" у ноћи између 19. и 20. маја 1999. године, у време НАТО бомбардовања.

Апелациони суд је том одлуком потврдио ослобађајућу пресуду Бојовићу коју му је у децембру 2012. изрекао Виши суд у Београду, преноси Танјуг.

Бојовић је ослобођен, јер је суд утврдио да, као комадант Гардијске бригаде, није извршио кривично дело непредузимање мера заштите.

Оштећени су ради остваривања својих имовинско-правних захтева упућени на парницу.

Уролошко одељење те болнице погодио је један залутали пројектил НАТО авијације.

Суд је на основу налаза и мишљења вештака закључио да у Бојовићевим поступцима у релевантном периоду није било пропуста који би се могли довести у узрочну везу с насталом последицом, за коју је утврђено да је трагичан "несрећан случај, који се не може стављати у одговорност команданта бригаде".

На основу изведених доказа о наређењима која је у релеватном периоду Бојовић издавао, као и о свим његовим потезима, Суд је закључио да је "у оквиру својих надлежности и обавеза апсолутно предузео све што је било у његовој професионалној и људској моћи на заштити јединице".

Такође, утврђено је да није одговоран за погибију војника код болнице "Драгиша Мишовић" и да ''било којом својом одлуком никако није могао спречити дејство НАТО авијације или предвидети где ће Алијанса дејствовати''.

По релевантним чињеницама о трагичном догађају, заснованим и на подацима из саопштења НАТО-а, болница "Драгиша Мишовић" није била циљ НАТО авијације, већ је кобне ноћи као "колатералну шету" погодио залутали пројектил приликом дејствовања на војну касарну на Дедињу, на коју је сасуто седам од укупно осам намењених бомби.

Команда НАТО снага је, према писању медија, потврдила да се код пада осмог пројектила на болницу десила техничка грешка, јер је НАТО авијацији приликом навођења бомби осми пројектил одступио - залутао 450 метара.

Снажно топлотно дејство експлозије проширило се изван болничког круга на улицу, где је уз болницу на тротоару био размештај Противпожарног одељења Гардијске бригаде, као и Ватрогасне јединице МУП-а.

Пре 15 година у трагичном догађају настрадали су војници Горан Варешан, Славиша Миљковић, Бранимир Крњајић и Предраг Игњатовић који остали на месту мртви, као и пацијенти болнице Бранко Бошковић, Зора Бркић и Радосав Новаковић.

Осам дана касније, од повреда задобијених у овом ракетирању, преминули су војници Војин Пејчиновић, Александар Бајин и Драган Танкосић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво