Читај ми!

Сведоци: Без протеривања Срба из Кључа и Санског Моста

Српске власти нису протерале Хрвате и Муслимане 1992. године из општина Кључ и Сански Мост, рекли су Марко Адамовић и Микан Давидовић, сведоци одбране на суђењу Радовану Караџићу. Они тврде да су несрби одлазили добровољно због страха од рата и отежаних животних околности.

Сведоци одбране Марко Адамовић и Микан Давидовић негирали су на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом да су 1992. српске власти прогнале Муслимане и Хрвате из општина Кључ и Сански Мост.

Оптужница Караџића, тадашњег председника Републике Српске и врховног команданта њених оружаних снага, терети за прогон муслиманског и хрватског становништва које је у седам општина - укључујући Кључ и Сански Мост - имао размере геноцида.

Адамовић и Давидовић тврдили су, насупрот томе, да су Муслимани и Хрвати одлазили добровољно због страха од рата и отежаних животних услова.

"Свако је могао да одлучи да ли ће отићи или остати", а Српска демократска странка никада није планирала и спровела етничко чишћење несрба, изјавио је Адамовић који је био официр Кључког батаљона Војске РС.

Адамовић није оповргавао да су, 1. јуна 1992, спрске снаге убиле око 100 Муслимана у селима Прхово и Велагићи, али је тврдио да су муслимански екстремисти претходно први напали војне колоне. Починиоци убиства у Велагићима, како је рекао, одмах су били ухапшени.

Сведок је потврдио да пред Државним судом БиХ 12. децембра очекује пресуду по оптужници за злочине у Кључу, после поновљеног суђења. Након првог суђења био је ослобођен.

Тужитељка Керолин Еџертон је, унакрсно испитујући сведока, тврдила да је његов батаљон био задужен за "чишћење" несрпских села, али је Адамовић то негирао.

Суочен са исказом преживелог да је он наредио убиство, по оптужници, 38 људи у Прхову, Адамовић је одговорио: "Не, ја тврдим да ја нисам урадио то што сведоци тврде". Прецизирао је да су убиство починили "припадници војне полиције".

До убиства 77 Муслимана у Велагићима, по сведоку, дошло је после напада муслиманских екстремиста на колону ЈНА у повлачењу.

Пошто му је тужитељка предочила да су само два починиоца из ВРС била притворена и да је против њих обустављен судски поступак, Адамовић је остао при исказу да су локалне власти у Кључу одмах ухапсиле 12 починилаца и предале их суду у Бањалуци.

На навод оптужбе да је 15.000 Муслимана напустило Кључ, Адамовић је узвратио да "муслимански народ није био прогањан од власти. Прогањани су они који су били наоружани".

Сведок Микан Давидовић поновио је да СДС у Санском Мосту није водила политику етничког чишћења и прогона, али да је несрпско "становништво премештено због рата".

Према сведоку, Караџић, његова партија и власти нису спроводиле кампању ширења страха и етничке мржње, како тврде тужиоци.

Давидовић је био члан "комисије за неометан одлазак" Муслимана и Хрвата, која им је "пружала помоћ", између осталог, организујући транспорт. "Никада нико није присиљавао несрбе да оду", нагласио је сведок.

Караџић ће одбрану наставити сутра. Његов правни саветник Питер Робинсон наговестио је да би и сам Караџић могао сведочити на крају одбране, у марту, за шта је остављено 16 радних сати.

Оптужница Караџића терети и за геноцид у Сребреници; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање "плавих шлемова" УН за таоце, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије