Читај ми!

Карлеуша: Истрага стала пред зидом ДБ-а

У истрази убиства новинара Славка Ћурувије, полиција је 2001. године дошла до зида, иза кога је деловао ДБ, каже некадашњи заменик начелника Управе за борбу против организованог криминала Драган Карлеуша. Полиција је утврдила ко је пратио Ћурувију, али нејасно је шта се касније десило, рекао Карлеуша.

Некадашњи заменик начелника Управе за борбу против организованог криминала Драган Карлеуша каже да је полиција 2001. године у истрази убиства новинара Славка Ћурувије дошла до зида, иза кога је деловала тадашња Служба државне безбедности.

Карлеуша је, у интервјуу Радију Слободна Европа, рекао да је полиција свесна да ни тадашња гарнитура нових руководилаца ДБ-а није била у могућности да то уради, јер је "неко језгро које нешто зна о свему томе, забетонирано, то се ћути".

"Ја сам једном приликом нешто рекао и питао, надајући се да ћу да добијем конкретан одговор који би ми помогао да ствари померимо ка расветљавању убиства. Добио сам одговор: Да, ви то све хоћете, али ви ћете ту бити четири године. А ми смо вечни. Не знам да ли вам то значи довољно", рекао је Карлеуша.

Говорећи о истрази која је вођена, он је истакао да је полиција утврдила ко је пратио Ћурувију и ко је у ДБ-у водио цело то праћење.

"Ту ништа није спорно. То је све расветљено и све се зна. Сви учесници у том праћењу су саслушани, дали су своје исказе. Они немају никакве везе са ликвидацијом. Ми смо чак утврдили да ти људи  ни не знају зашто су пратили човека", рекао је Карлеуша.

Како је објаснио, када припадници ДБ-а неког прате не знају зашто то раде, "та служба тако ради и они немају потребе да знају шта ће се евентуално десити и зашто се све то ради".

"Друге ствари су остале нејасне. Шта се касније десило, зашто се касније десило, ко је пуцао, ко је наложио пуцање и тако даље", нагласио је Карлеуша и додао да то није било могуће утврдити у истрази "због тога што се то радило у једном затвореном делу".

"Ми то тако кажемо, али ми опет за то немамо доказе. Зна се да је ДБ пратила, зна се да је она организовала. Зна се све шта је било. Неко је то знао и неко то и дан данас зна. Али опет тамо негде у неком кутку те исте службе", рекао је Карлеуша.

Истакао је да се не зна да ли су људи који су то радили данас у тајној служби или више нису, "али тамо негде чучи могућност да се дође до доказа".

На питање да ли то значи да је тајна служба адреса на којој су докази о убиству Ћурувије, Карлеуша је одговорио да то није данашња Безбедносно информативна агенција, али да се не зна "да ли ти људи и данас постоје, где су они, шта су они, ко је ту".

Све је могуће, све је отворено, констатовао је некадашњи заменик начелника Управе за борбу против организованог криминала.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије