Читај ми!

Станишић изостао са суђења

На суђење некадашњој секретарки Владе Србије Живки Цици Кнежевић за нелегалну доделу државних станова, није дошао некадашњи шеф Ресора Државне Безбесности Јовица Станишић. Суд обавештен да је Станишић изостао због лечења.

Некадашњи шеф Ресора Државне Безбесности (РДБ) Јовица Станишић није се данас појавио у Вишем суду у Београду на суђењу некадашњој секретарки Владе Србије Живки Цици Кнежевић и још десетак оптужених за нелегалну доделу државних станова.

Суд је обавештен да је Станишић изостао због лечења, а његовој одбрани је наложено да у року од три дана достави о томе медицинску документацију.

Кривични поступак против Станишића је активиран након што је десетак година био у прекиду, јер му се судило у Хашком трибуналу пред којим је првостепеном пресудом ослобођен оптужби.

Кривично ванпретресно веће Вишег суда у Београду донело је 28. јануара решење којим је кривични поступак против Станишића спојило са поступком против Кнежевићеве и осталих оптужених за злоупотребу службеног положаја.

Овај поступак кренуће испочетка припремним рочиштем 25. фебруара следеће године иза затворених врата, због измена Законика о кривичном поступку.

То би требало да буде прво Станишићево појављивање пред судским већем у овом поступку, када се очекује и његово изјашњавање о кривици.

Судско веће Хашког трибунала крајем маја је по свим тачкама оптужнице ослободило Станишића као и команданта специјалних јединица полиције Франка Симатовића оптужби за злочине почињене од априла 1991. до краја 1995. године у Хрватској и БиХ.

Због нелегалне доделе државних станова у том процесу се суди бившим функционерима СПС-а и ЈУЛ-а, као и удовици бившег председника СРЈ Слободана Милошевића и некадашњој председници ЈУЛ-а Мири Марковић, којој се због бекства суди у одсуству.

На оптужници је и некадашњи директор Управе царина Михаљ Кертес против кога се у Специјалном суду воде још три одвојена процеса због шверца цигарета током деведесетих година прошлог века, а ускоро му почиње и ново суђење за изношење државних пара на Кипар.

Оптужени за нелегално присвајање станова из Фонда Владе Србије 2000. године су и Бранислав Ивковић, Милош Лончар, Данило Пантовић, Петар Зековић, Зоран Перић, Милош Батина и Милун Милошевић.

Против Братиславе Бубе Морине поступак је обустављен због апсолутне застарелости кривичног гоњења.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије