Читај ми!

Векарић: Tрибунал изазвао конфузију

Хашки трибунал урадио посао који национална правосуђа у ратним и послератним временима нису могла, али је у другој деценији свог рада изазвао конфузију, изјавио заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић.

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић изјавио је у емисији Упитник на РТС-у да је Хашки трибунал урадио посао који национална правосуђа у ратним и послератним временима нису могла, али да је у другој деценији свог рада изазвао конфузију због својих стандарда и пресуда.

Овде можете погледати/преузети емисију Упитник

"Најодговорније политичке елите биле су за оснивање Трибунала, јер правосуђа у региону нису била на висини задатка да одраде посао објективно и правично", рекао је Векарић оцењујући да се рад Трибунала може поделити на две етапе.

До двехиљадитих, како је рекао, његов рад је обележио добар, одговоран рад и пресуде које сустижу одговорне, док се касније јавила конфузија стандарда у пресудама.

"После сваке пресуде буде земљотрес, а то отежава и перцепцију јавног мњења и посао националним тужилаштвима", рекао је Векарић.

То, како је навео, потврђује и само понашање судије тог трибунала Харкофа који је у почетку свог рада био веома строг кривичар па је после постао хуманитарац што се управо види и кроз писмо којим се на неки начин побунио против рада Хашког трибунала.

Током емисије Векарић је, такође, оценио да је суђење Војиславу Шешељу, које траје скоро 11 година, изван сваког правног стандарда и оценио да је суд морао то да спречи.

Говорећи о домаћим предметима, Векарић је указао да се у скоро сваком предмету види да је основни мотив злочина била пљачка оног другог народа, после које пада свака политичка прича о патриотизму.

Најавио је покретање поступка у два велика предмета - за Сребреницу и Штрпце у којима ће се користити и материјали из Хашког трибунала.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије