Читај ми!

Официри ВРС траже преиначење казне

Два офицра Војске Републике Српске који су првостепено осуђени на доживотни затвор, Љубиша Беара и Вујадин Поповић, траже ослобађање у расправи о жалбама пред трибуналом у Хагу. Поручник Драго Николић тражи да му се смањи казна од 35 година. Сви официри се терете за учешће у злочинима у Сребреници.

У наставку расправе о жалбама петорице официра Војске Републике Српске на првостепене пресуде Хашког трибунала за злочин у Сребреници, пуковник Љубиша Беара затражио је ослобађање, а поручник Драго Николић смањивање казне.

Трибунал је 2010. пуковника Беару неправоснажно осудио на доживотни затвор због геноцида над око 7.000 мушкараца Муслимана у данима пошто је ВРС, 11. јула 1995, заузела Сребреницу. Беара је тада био начелник управе за безбедност Главног штаба ВРС.

Образлажући жалбу, Беарини амерички браниоци тврдили су да је првостепено веће, при доношењу пресуде, погрешно применило право и утврдило чињенице, укључујући и то да је у Сребреници почињен геноцид, и Беарину улогу у збивањима.

Одбрана је негирала да је Беара имао "геноцидну намеру" да сребреничке Муслимане делимично или потпуно уништи као етничку групу.

Неправоснажном пресудом, пуковник Беара означен је као "кључни" организатор масовних ликвидација муслиманских заробљеника у рукама ВРС после пада Сребренице.

Тужиоци су, узвраћајући на тврдње бранилаца, опширно цитирали ту пресуду и њене налазе, предлажући да је жалбено веће потврди.

Алтернативно, Беарини браниоци предложили су да му жалбено веће смањи казну.

Одбрана Драга Николића затражила је да се "знатно смањи" првостепена казна од 35 година затвора, која му је, због помагања и подржавања геноцида у Сребеници, била изречена 2010. године.

У јулу 1995. Николић је био безбедносни официр Зворничке бригаде ВРС, на чијој територији су почињена масовна погубљења заробљеника из Сребренице.

Не оспоравајући генералне налазе из првостепене пресуде о масовним стрељањима заробљеника, бранилац Стефан Бургоњ је тврдио да је Николић у тим злочинима није имао улогу "координатора", како је пресудом утврђено.

Бургоњ тврди  да је, у поређењу са другим неправоснажно осуђеним, Николићу била изречена непримерено висока казна.

Сугерисао је да је Николић осуђен због припадности безбедносним органима ВРС на челу са претпостављеним Беаром и потпуковником Вујадином Поповићем.

Вујадин Поповић, осуђен на казну доживотног затвора, такође је затражио ослобађање.

Расправа о жалбама трајаће до краја недеље, када ће бити разматране жалбе још двојице првостепено осуђених, Винка Пандуревића и Радивоја Милетића. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије