Читај ми!

Кијац: Караџић није знао за злочине у Сребреници

Ратни шеф Службе државне безбедности Републике Српске Драган Кијац пред Хашким трибуналом негирао да је знао за убиства Муслимана у Сребреници. Кијац је сведочећи на суђењу Радовану Караџићу рекао да ни Караџић није знао за злодела и да би их спречио да је знао.

Сведочећи у одбрану Радована Караџића, ратни шеф Службе државне безбедности Републике Српске Драган Кијац тврдиo je да у јулу 1995. ни он, ни Караџић нису знали ништа о убиству хиљада Муслимана из Сребренице.

Како каже Кијац, детаље о масовном злочину над сребреничким Муслиманима сазнао је из извештаја који је Трибуналу поднео вештак тужилаштва Ричард Батлер.

Бивши председник РС и врховни командант њених оружаних снага, Караџић оптужен је за геноцид над око 7.000 Муслимана из Сребренице у данима након што је Војска РС 11. јула 1995. заузела ту енклаву која је била под заштитом УН.

У писаној изјави, Кијац тврди да је од 14. до 18. јула 1995. био "на свадби у Црној Гори". Када се вратио на Пале, са Караџићем се састао 19. јула, али "није знао за егзекуције" и "није видео ниједан извештај" у којем су њих двојица поменути.

Као шеф СДБ, "није информисао Караџића" нити је Караџић "одавао икакве назнаке да је он знао" за злодела. Да је знао, Караџић би, по Кијцу, "деловао да спречи" злочине и "казни" починиоце.

Тужитељка Мелиса Пак тврди да је Кијац знао да ће заробљени Муслимани бити побијени као и да је, када се то десило, учествовао у заташкавању злочина и прикривању починилаца.

Са друге стране, Кијац то одбацује као "импутирање нечега што није тачно".

На питање да ли озбиљно тврди да као шеф СДБ РС "до 2000." није имао никаквих информација о масовном убиству сребреничких Муслимана, Кијац је одговорио: "Управо тако ... као што сам рекао, ништа нисам знао до 2000. нити је дошао икакав папир који би говорио о томе".

Сведок није оповргавао да је 1996. као министар унутрашњих послова РС издао лажне личне исправе припадницима ВРС који су учествовали у убиству више од 1.000 Муслимана на фарми Брањево 16. јула 1995.

У Караџићеву одбрану је сведочио и Боро Тадић који је негирао прогон и друге злочине над несрбима у Санском Мосту.

Караџић је оптужен и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида; терор над цивилима у Сарајеву дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије