Младићева одбрана почиње 13. маја 2014?

Председавајући судија Хашког трибунала Алфонс Ори наговестио да би одбрана Ратка Младића могла почети 13. маја 2014. године. Ускоро ће о томе бити донета и званична одлука, најавио Ори.

Одбрана Ратка Младића пред Хашким трибуналом могла би почети 13. маја 2014. године, наговестио је председавајући судија Алфонс Ори.

Судија Ори је рекао да је расправно веће "склоно" да за тај датум закаже почетак извођења доказа Младићеве одбране, али да ће "ускоро" о томе донети и званичну одлуку.

Та одлука зависиће од тога када ће доказни поступак тужилаштва бити званично окончан, као и од захтева тужилаца да тај поступак поново, следећег марта, отворе како би презентирали доказе из масовне гробнице у руднику Томашица код Тузле, која је у току.

Прошле недеље, Младићев бранилац Бранко Лукић затражио је за припрему одбране шест месеци од тренутка када тужиоци окончају извођење доказа.

Тужиоци планирају да доказни поступак против Младића заврше до средине овог месеца.

Војни вештак: Младић био "врло укључен" у операције

Данас су, као свог последњег сведока, пред судије извели војног вештака Рејноа Туненса.

На основу бројних докумената Војске Републике Српске, Туненс је сачинио извештај о улози генерала Младића као команданта те војске током рата у БиХ, 1992-95. године.

Оптужница генерала Младића (70) терети за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95. године.

Туненс је, на почетку сведочења које ће потрајати више дана, изјавио да је генерал Младић био "веома активан" командант који је био "врло укључен" у операције на терену. Уколико није био задовољан начином на који су његова наређења спровођена, Младић је "сместа интервенисао".

"Уместо да седи у Главном штабу ВРС, Младић се кретао подручјима на којима су вођене борбе ... активно предводећи та борбена дејства", рекао је Туненс.

Командант ВРС-а био је, према вештаку оптужбе, "веома добро информисан", будући да је, по сопственом налогу, добијао свакодневне борбене извештаје од подређених корпуса. Младић се и директно информисао о збивањима током бројних посета јединицама на терену.

Дејства до краја рата у БиХ, ВРС је, према Туненсовим речима, усмеравала ка остваривању шест стратешких циљева које је 12. маја 1992. године усвојила Скупштина РС.

Први и свеобухватан циљ било је раздвајање Срба од Муслимана и Хрвата.

Осталих пет стратешких ратних циљева босанских Срба били су: подела Сарајева; уклањање Дрине као границе међу Србима; пробој коридора који повезује српске територије на западу и истоку са Србијом; успостављање западне границе на Неретви и излазак на Јадранско море.

Главни штаб ВРС, према Туненсу, доносио је стратешке одлуке по упутствима које је добијао од врховне команде, на челу са председником РС Радованом Караџићем.

Туненс ће сведочење на хашком процесу генералу Младићу наставити у четвртак, 5. децембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије