Људски фактор узрок судара возова?

Први резултати истраге железничке несреће на Новом Београду показују да је кривац за судар возова људски фактор, кажу у Железницама Србије. Комисија ће до среде саопштити ко је одговоран.

Кривац за судар возова у тунелу Тошин Бунар на Новом Београду је људски фактор, кажу у Железницама Србије, на основу првих резултата истраге. Комисија ће до среде саопштити ко је одговоран.

У међувремену, саобраћај на том делу пруге се нормализовао и од јутрос су проходна оба колосека. Свих двадестдвоје путника, који су у судару лакше повређени, пуштени су кући и добро су.

Произведен у Русији пре 27 година, плави воз, који се јуче заглавио у тунелу, данас се проверава. Воз је прошле ноћи извучен, тунел је сада проходан, а после поправке, воз ће вероватно опет на пругу, јер како кажу у Железници, боље немамо. Ко је крив за несрећу, у којој је могло да страда близу 200 путника, још се не зна.

"За јучерашњи ванредни догађај искључиво је кривац људски фактор. Железнице Србије иду на то да тај ризик од људског фактора смање у што могућој мери, међутим, део људског фактора ипак остаје што се тиче функционисања безбедности железничког саобраћаја", каже Владимир Радовић, директор за инфраструктуру Железница Србије.

Сигнализација је радила беспрекорно, комисија је целу ноћ испитивала и једног и другог машиновођу. Закључак је да је машиновођа, који је управљао возом, који је ударио у воз који је био у квару притиснуо тастер за узбуну, али није смањио брзину.

"До уторка или среде комисија ће завршити свој иследнички извештај и знаћете тачно име и презиме ко је одговоран", каже Радовић.

Данас је ситуација редовна, поласци се не отказују, а путници су на железничкој станици Тошин бунар.

Бежанијски или тунел Тошин бунар није јуче први пут био место судара возова. Деведесет друге године иста ситуација на истом месту завршила се кобно, погибијом једног путника, а 22 је тешко повређено. Истрага је тада утврдила да је несрећу проузроковао машиновођа. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије