Читај ми!

Корнелис: ВРС нападала и Унпрофор

Бивши начелник штаба Унпрофора у БиХ, холандски генерал Корнелис Николај, изјавио на суђењу Ратку Младићу у Хагу, да су једнице ВРС, током офанзиве на Сребреницу у јулу 1995, нападале и Унпрофор.

Холандски генерал Корнелис Николај изјавио је данас, на суђењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, да су снаге босанских Срба, током офанзиве на Сребреницу у јулу 1995, нападале и Унпрофор, иако су то негирале после протеста УН.

Тадашњи начелник штаба Унпрофора у БиХ, генерал Николај је посведочио да је од врха Војске Републике Српске (ВРС) више пута захтевао да обустави напад на Сребреницу. Младићеви најближи сарадници, међутим, оповргавали су да је у току офанзива на ту заштићену енклаву у источној Босни.

Генерал Младић (70), у то време командант ВРС, оптужен је за геноцид над око 7.000 сребреничких Муслимана и прогон хиљада жена, деце и стараца у данима пошто је ВРС, 11. јула 1995, заузела ту енклаву која је била под заштитом УН.

Николај је рекао и да је, после напада ВРС на посматрачке пунктове холандског батаљона Унпрофора и цивиле у Сребреници, 9. јула 1995, упозорио генерала Младића да ће, ако не обустави офанзиву, затражити да положаје ВРС из ваздуха нападне НАТО.

До тих напада дошло је 10. јула, али то није зауставило ВРС, која је у Сребреницу ушла сутрадан. Младићев помоћник Милан Гверо, по сведоку, у одговору 11. јула 1995. "нетачно је тврдио" да ВРС не напада "плаве шлемове", а затим је Николају запретио да ће он бити одговоран за судбину припадника Унпрофора и цивила у Сребреници, ако се наставе ваздушни удари НАТО-а на ВРС.

Николај је напоменуо је да је због тога "љут и данас, 18 година после тих догађаја". Ту "претњу" Унпрофор је схватио "веома озбиљно", подразумевајући да ће, ако напади НАТО-а из ваздуха не буду заустављени, ВРС отворити "снажну ватру" на Сребреницу, с озбиљним последицама, с обзиром на велики број становника.

Напади на Унпрофор и Сребреницу настављени су до пада енклаве у руке српских снага, изјавио је сведок.

Генерал Николај изјавио је и да је, после пада Сребренице, команданту холандског батаљона Унпрофора Тому Каремансу било наређено да "остане са цивилима" и да се "побрине за евакуацију" цивила, будући да "није било хране, воде", ни других услова за њихов останак.

Сведок је потврдио и навод оптужнице да је ВРС, пре напада на Сребреницу, месецима ускраћивала основне потрепштине Унпрофору И становништву Сребренице, ограничавајући приступ конвоја енклави.

"Плави шлемови", услед недостатка горива и људства - изазваних рестрикцијама које је наметнула ВРС - нису могли да свој мандат испуњавају на прописани начин још од јуна 1995, о чему је штаб Унпрофора обавестио потпуковник Кареманс.

Генерал Николај напоменуо је да је, колико је било могуће, холандски батаљон делио са становништвом гориво и лекове. Тужиоци су у судници приказали више протеста које је због такве ситуације сведок улагао генералу Младићу и његовим сарадницима.

Младићеви браниоци сутра ће унакрсно испитивати сведока Николаја. Младић је оптужен и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије