Читај ми!

Фрејзер: ВРС "насумично" гађала Сарајево

Војска Републике Српске отварала "претарану" и "насумичну" артиљеријску ватру на Сарајево и "намерно" снајперима циљала цивиле, рекао на суђењу Ратку Младићу некадашњи помоћник комаданта Унпрпoфора, Дејвид Фрејзер.

Бивши помоћник команданта Унпрофора Дејвид Фрејзер посведочио је данас на суђњењу Ратку Младићу пред Хашким трибуналом да је Војска Републике Српске 1994-95. отварала "претерану" и "насумичну" артиљеријску ватру на Сарајево и "намерно" снајперима циљала цивиле.

Генерал Младић (69), у то време командант ВРС, оптужен је за терор над цивилима у Сарајеву, гранатирањем и снајперисањем, 1992-95.

"Сарајево је било погођено небројеним пројектилима, не само по војном штабу, него и насумично по граду, како је изгледало", рекао је Фрејзер, који је у граду био од априла 1994. до маја 1995.

Потврђујући да је Армија БиХ ватром из Сарајева "провоцирала" ВРС, сведок је назначио да је одговор био "несразмеран". "На сваку гранату АБиХ, ВРС би узвратила са десет пројектила".

Модификоване авио бомбе, које је ВРС испаљивала на густо насељена подручја "нису имале никакву војну вредност", зато што су биле веома непрецизне, рекао је Фрејзер.

Описујући разговоре са оптуженим којима је присуствовао, канадски генерал испричао је да је генерал Младић, после напада авијације НАТО на ВРС у јесен 1994, запретио да ће ограничити кретање Унпрофору и улазак хуманитарних конвоја у Сарајево и енклаве у источној Босни.

По наређењу генерала Младића, које је приказано у судници, његове трупе су то касније и учиниле, потврдио је сведок.

Како је Фрејзер посведочио, а предочени документи УН потврдили, генерал Младић је тадашњем команданту сарајевског Унпрофора генералу Франсису Брикмону запретио и да ће "напасти Унпрофор", ако ВРС не добије "задовољавајући одговор у року од 24 сата".

Младић је, по Фрејзеру, имао неоспорну команду и контролу над јединицама ВРС, попут Сарајевско-романијског корпуса предвођеног генералима Станиславом Галићем и Драгомиром Милошевићем.

Хашки трибунал је Галића због терорисања цивила у Сарајеву правоснажно осудио на доживотни затвор, а Милошевића на затворску казну од 29 година.

У наставку суђења, Фрејзера ће сутра унакрсно испитивати Младићева одбрана.

Младић је оптужен и за геноцид у Сребреници и још седам босанских општина; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије