Читај ми!

Тражићемо да хашки осуђеници буду у Србији

Расим Љајић најавио да ће Србија поново покренути иницијативу да њени држављани који су осуђени у Хагу издржавају казну у Србији. Иницијатива ће бити покренута пред Хашким трибуналом и Уједињеним нацијама, рекао је Љајић.

Потпредседник Владе Србије и председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић изјавио је да ће Србија поново покренути иницијативу пред Хашким судом и Уједињеним нацијама да њени држављани који су осуђени у Хагу издржавају казну у Србији.

"Ово је моменат да се то уради, али нажалост, лопта није у нашем дворишту", рекао је Љајић данашњим Новостима.

Он је објаснио да формалну одлуку мора да донесе Савет безбедности УН, који је основао Хашки суд, али и да Трибунал мора да пружи своје мишљење.

"То питање је у последњих неколико година константна тема свих наших разговора са представницима Хашког трибунала, и суда и тужилаштва", рекао је Љајић, подсећајући да је генерални секретар УН 1993. године донео препоруку према којој осуђеници не треба да издржавају казне затвора у земљама бивше Југославије, зато што је рат трајао.

То је донекле било и логично и у послератном периоду, због још свежих последица, оценио је Љајић.

Он је, међутим, додао да је Национални савет за сарадњу са Хагом неколико пута писао генералном секретару УН Бан Кимуну и тражио да се и Србија упише на списак 17 земаља које су потписале споразум са Хашким трибуналом о издржавању казни.

"Доскора, када су неки од хашких бегунаца били на слободи, одговор је био - прво морате да ухапсите Ратка Младића и Радована Караџића. Када је ово питање покренуто после њиховог хапшења, стигао је нови одговор: осуђеници би у Србији били третирани као хероји и издржавали би казне у повлашћеним условима", рекао је Љајић.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара