Читај ми!

Укинут притвор "црвеним береткама"

Петорици бивших припадника Јединице за специјалне операције укинут притвор и они ће се у наставку суђења за организовање оружане побуне црвених беретки бранити са слободе.

Специјални суд у Београду укинуо је притвор петорици бивших припадника Јединице за специјалне операције и они ће се у наставку суђења за организовање оружане побуне црвених беретки 2001. године бранити са слободе.

Портпарол Специјалног суда Маја Ковачевић рекла је агенцији Бета да је судско веће које председава у том поступку притвор укинуло оптуженима Драгославу Крсмановићу, Драгиши Радићу, Владимир Потићу, Мићи Петраковићу и Веселину Лечићу.

Оптужени су и Милорад Улемек Легија, Звездан Јовановић и Душан Маричић. Командант ЈСО и пуковник Државне безбедности Милорад Улемек, његов наследник на тој функцији Душко Маричић и потпуковник ДБ-а и убица Зорана Ђинђића Звездан Јовановић издржавају максималне казне затвора од 40 година због најтежих кривичних дела, међу којима је убиство премијера.

Побуна ЈСО почела је 8. новембра 2001. године после хапшења браће Ненада и Предрага Бановића, оптужених пред Хашким трибуналом за ратне злочине почињене у логору Кератерм.

Црвене беретке блокирале су део ауто-пута Београд-Ниш код Центра "Сава" у пуној ратној опреми демонстрирајући моћ захтевом за смену министра унутрашњих послова Душана Михајловића. Тог дана Улемек је требало да сведочи пред тадашњим Окружним судом на суђењу за злочин на Ибарској магистали.

Улемек и његова јединица успели су да смене начелника ДБ-а Горана Петровића и његовог заменика Зорана Мијатовића и да у врх службе поставе за заменика шефа ДБ-а свог човека Милорада Брацановића. За начелника је постављен Андреја Савић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара