Читај ми!

Случај Татон, протест родитеља осуђених

Пред Апелационим судом протестовали родитељи осуђених за учешће у убиству Бориса Татона, тражећи понављање кривичног поступка. Родитељи сматрају да је у судском поступку учињен низ непавилности.

Родитељи осуђених за учешће у убиству француског држављанина Бриса Татона у Београду, у септембру 2009. године данас су мирно протестовали испред Апелационог суда, тражећи понављање кривичног поступка и правично суђење.

Окупљени, њих двадесетак, носили су транспаренте "Хоћемо правду", "Умрла је правна држава", "Зашто суд игнорише сведоке", "Шта је са преиспитивањем истражног поступка"...

Током протеста, испред зграде Апелационог суда који треба да одлучи о жалби адвоката осуђених који траже понављање поступка, саобраћај се неометано одвијао, а скуп је превентивно обезбеђивало неколико полицајаца.

Родитељи осуђених указали су и на, према њиховом мишљењу, низа неправилности у поступку, међу којима је и зашто нема најзначајњих снимака из кафића са платоа на Обилићевом венцу, зашто је у полицији вршен притисак на осумњичене да потврде нешто што није истина и да промене исказе...

Жарко Пузигађа, отац осуђеног Дејана Пузигаће, изјавио је новинарима да је суд изрекао драконске казне мимо доказа и да нису узете у обзир изјаве сведока.

Он је навео и да су се родитељи окупили испред зграде Апелационг суда како би скренули пажњу на, како је рекао, неправедну пресуду и како би се дошло до правде.

Пузигаћа је рекао и да се изреченом пресудом окривљеним врши "државно насиља над њиховом децом" и да зато траже да се поступак врати у првобитно стање.

Вујичић: Суд није утврдио чињенице

Правни заступник Дејана Пузигађе адвокат Светозар Вујичић је рекао да се у комплетном случају ради о "невиђеном правном скандалу" до кога је дошло из политичких разлога бивше власти.

Вујичић сматра и да је бивша власт унапред, кроз медије, изрекла казне осуђеним при чему је, како каже, "скривана истина", а Суд није утврдио чињенично стање.

Он је указао да је спорно и то што по пресуди "Брис Татон је лишен живота 17. септембра 2009. и да је, после хируршке интервениције у Ургентном центру у Београду преминуо 12 дана касније, 29. септембра 2009. године".

"Како је могуће да лице, које је лишено живота 17. септембра 2009, премине 29. септембра 2009", навео је Вујачић.

Браниоци осуђених за учешће у Татоновом убиству поднели су, крајем октобра Апелационом суду жалбу на одлуку којом је одбачен њихов захтев за понављање кривичног поступка

Адвокати осуђених претходно су, 30. августа Вишем суду у Београду поднели захтев за понављање поступка са изјавом очевица туче на Обилићевом венцу, после које је Татон преминуо - пензионисаног полицајца Драгана Црепуље.

Црепуља, који током правоснажно окончаног поступка није сведочио, у изјави приложеној Суду уз захтев за понављање поступка тврдио је да Татон није бачен са ограде зида од четири метра, већ је сам пао.

Кривично ванпретресно веће тог суда је 9. октобра одбацило тај захтев, наводећи да, с обзиром на све доказе изведене током процеса, саслушање новог сведока "није доказ који би сам за себе или у вези са ранијим доказима могао да доведе до ослобађања лица које је осуђено или до његове блаже осуде по блажем закону".

Апелациони суд у Београду крајем јануара преполовио је казне осуђенима преиначивши пресуду Вишег суда којом су били осуђени на укупно 240 година затвора. Правоснажном пресудом Апелационог суда 14 нападача на Татона добило је укупно 123 године затвора.

Оптужени су, према пресуди, током масовне туче, опколили Татона, тукли га ногама и рукама док је лежао на тротоару, гађали га пепељарама и чашама и ударали палицама и бакљама. Потом су га одвукли и притисли на ограду степеништа и намерно га бацили са висине од 4,28 метара у простор између степеништа и гараже, а потом се разбежали у разним правцима.

Татону су том приликом нанете тешке повреде главе и бројне друге повреде, од којих је 12 дана касније преминуо у Клиничком центру Србије.

Уставни суд Србије одбацио је и уставну жалбу бранилаца осуђених за учешће у убиству француског навијача, јер је утврдио да у току кривичног поступка окривљенима није повређено право на правично суђење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара