Читај ми!

Истрага злочина под велом тајне

Најважнија је безбедност сведока и тајност, каже шеф тима Европске уније за истрагу навода о трговини људским органима на Косову Клинт Вилијамсон. Он очекује прве резултате кроз две године, али и страхује да ли ће сведоци који су помогли Дику Мартију тада бити спремни да се појаве пред судом.

Не без разлога, амерички дипломата и тужилац Клинт Вилијамсон, који је на челу истраге Европске уније о трговини људским органима на Косову, одлучио је да му канцеларија буде у Бриселу, а не на Косову.

"Застрашивање сведока и заштита сведока су најважнији фактор", каже у интервјуу АФП-у Вилијамсон, до којег су новинари стигли тек после провере дуге 24 сата, уз ригорозну конролу приликом уласка у просторију намењену за разговор и уз испуњење многих услова, попут – нема фотографисања, употребе мобилних телефона...

Амерички дипломата на челу је тима Европске уније чији задатак је да провери наводе из извештаја Дика Мартија да је на Косову у току рата било трговине људским органима и да су у то умешани многи високи руководиоци Ослободилачке војске Косова, од којих се неки сада налазе на високим положајима, међу њима и премијер Хашим Тачи.

„Наша је дужност да водимо истрагу у потпуној тајности и безбедности", каже бивши амерички амбасадор Вилијамсон, који је био ангажован као адвокат у почетку рада Међународног кривичног суда за бившу Југославију, у Хагу.

Његов тим истражује тврдње да су албански побуњеници на Косову вадили органе српских заробљеника и продавали их на црном тржишту. Сматра се да је у том страшном послу око 500 људи, углавном Срба, отето, мучено и убијено, а све се догађало у хаосу након рата на Косову, у јуну 1999. године.

У извештају истраживача Савета Европе Дика Мартија наводи се да су у тај злочин били умешани високи команданти Ослободилачке војске Косова (ОВК), укључујући и садашњег косовског премијера Хашима Тачија.

Према извештају, органи су вађени из тела затвореника које је ОВК држао у Албанији, а у злочин је била умешана и мафија. Тачи и његова влада негирали су оптужбе и осудили Мартијев извештај.

Европска унија је пре годину дана основала посебну радну групу, са задатком да истражи наводе из Мартијевог извештаја, а шеф групе Вилијамсон сматра да је Мартијева истрага била посебно отежана због застрашивања сведока, али и због тога што у његовом тиму није био нико са Западног Балкана.

„Цео процес је интернационализован. Ми смо предузели све кораке да поставимо заштитне зидове између нас и других правосудних органа на Косову, тако да је наш рад потпуно одвојен и самосталан", каже Вилијамсон.

Агенција АФП пита се откуд Американац на челу европске истражне групе и констатује да је то зато што он има 18 година искуства са ситуацијом на Балкану, али и да је као тужилац за ратне злочине и као дипломата у стању да сарађује са регионалним владама на највишем нивоу.

Вилијемсон одбија да изнесе детаље досадашње истраге свога тима, који чини око 20 тужилаца, истражитеља и аналитичара, процењујући да ће бити потребно око две године да истрагу, која трује регион, како пише агенција, приведе крају.

„То је заиста црни облак. Због њега су под великом сумњом тренутни премијер Косова и други високи руководиоци ОВК, што има велики утицај на односе у региону", каже Вилијамсон.

Да би се помогло истражитељима да испитају сведоке у Албанији, могуће масовне гробнице и угашене операционе сале, Вилијамсон и председник Албаније Сали Бериша раде на нацрту закона који ће омогућити екипи Европске уније да обави свој посао у тој држави.

На самом Косову спроводе се судска и полицијска истрага, нови лидери Србије обећали су пуну сарадњу, а Вилијамсон је недавно путовао у Македонију и Црну Гору, настојећи да и тамо обезбеди сву потребну помоћ у истрази, наводи АФП.

„Веома је важно да се са сведоцима разговара у пуној тајности, и ми због тога морамо да унапред са владама у региону обезбедимо све услове. Осим тога, разговарамо и о могућности да се сведоци дислоцирају", наводи Вилијамсон.

„То питање је изузетно важно, јер смо у току суђења косовским Албанцима пред Хашким трибуналом, били суочени са јаким индицијама да је било застрашивања сведока", каже Вилијамсон.

Проблем је и то, наводи Вилијамсон, што је од злочина прошло 12-13 година и питање је да ли ће сведоци који су помагли Дику Мартију сада бити вољни да учествују у кривичној истрази и да сведоче пред судом.

"Тешко је рећи да ли ће се резултати наше истраге поклапати са новодима из Мартијевог извештаја. Сувише је рано да се каже да ли ћемо доћи до истих закључака, а проблем ће бити и да добијемо информације које су употребљиве пред судом", рекао је Вилијемсон агенцији АФП.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара