Читај ми!

Миловановић: Тортура у затвору

Лажно сам оптужен за организовање штрајка глађу у ЦЗ, рекао је оптужени Жељко Миловановић на суђењу у Специјалном суду. Миловановић тврди да је покушао да побегне са Сретком Калинићем јер је био подвргнут тортури.

Оптужени Жељко Миловановић испричао је на суђењу у Специјалном суду у Београду да је са Сретком Калинићем из притворске јединице тог суда у фебруару покушао да побегне због тортуре коју је трпео пошто је, како је навео, лажно оптужен за организовање штрајка глађу у Централном затвору.

"Све је почело од протеста у ЦЗ-у када је Томислав Николић, садашњи председник, почео штрајк глађу испред Скупштине Србије априла 2011. Онда смо и ми почели миран штрајк, а мене су прогласили кривцем и организатором. Пребацили су ме прво у неку канцеларију, у којој су управник и начелник почели да скачу и псују Николића", рекао је Миловановић.

После тога он је пребачен из Окружног затвора у Бачванској улици у притворску јединицу у згради Специјалног суда, одакле је у фебруару са Калинићем покушао бекство.

"Овај бег био је инициран свим радњама које су управник и начелник предузели - везивали ми и руке и ноге ланцима не само кад излазим већ и кад сам у ћелији", испричао је оптужени који је у притвору три и по године. Миловановићу се суди за убиство хрватског новинара Иве Пуканића.

На данашњем суђењу сведочила су и двојица чувара, а суђење се наставља сутра када би требало да сведоче припадници Жандармерије који су спречили бег Миловановића и Калинића.

Суђење ће из безбедносних разлога бити одржано у специјалној судници Окружног затвора у Београду, а на оптуженичкој клупи ће се наћи и двојица стражара, Нинослав Страхинић и Ненад Митровић, који се терете да су им помогли у покушају бекства.

Страхинић и Митровић били су дежурни чувари у притворској јединици, када су 7. фебруара, око 5.30 сати, Калинић и Миловановић успели да изађу из својих ћелија 75. и 77. У покушају да напусте затвор у Устаничкој улици спречили су их припадници Жандармерије који чувају затворски комплекс са спољне стране.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво