Читај ми!

Официр: Младић претио свима

Холандски официр рекао у Хашком трибуналу да је Ратко Младић претио свима који би му се супротставили, сведочећи о догађајима у Сребреници 1995. године. Одбијен захтев одбране да суђење буде одложено за шест месеци.

У наставку суђења Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, холандски официри Елко Костер посведочио је да му је генерал Младић после заузимања Сребренице у јулу 1995. рекао да ће "бити у невољи", ако се супростави одвођењу Муслимана.

Сведок, који је тада био поручник у холандском батаљону Унпрофора у Поточарима код Сребренице, изјавио је да су "хиљаде" муслиманских цивила посла пада енклаве уточиште потражиле у близини те базе.

Описујући сусрет са генералом Младићем у Поточарима, 12. јула, Костер је рекао да га је Младић обавестио да ће започети евакуацију цивила. На Костерову примедбу да командант Унпрофора није био обавештен о том плану, Младић је узвратио да га "не интересује командант".

Костер је изјавио да је на његов протест, Младић одвратио да ће "ако му се супротстави, бити у невољи". Делимичан снимак тог разговора, тужиоци су приказали у судници. Младић на снимку каже и да ће "сви који то желе" бити одведени аутобусима.

По речима сведока, припадници ВРС су затим мештане Сребренице усмеравали ка аутобусима који су пристигли, одвајајући војно способне мушкарце које су упућивали у "белу кућу". Костер је испричао и како је спречио српске војнике да једног дечака од 15-16 година одвоје од мајке.

На питање тужиоца да ли су и војници Унпрофора помагали у одвајању мушкараца, сведок је одговорио одречно, наглашавајући да су то чиниле само снаге босанских Срба.

У другом сусрету истог дана, генерал Младић питао је Костера "да ли је видео неке муслиманске војнике", а официр Унпрофора одговорио је, како је посведочио, да није, а да не би рекао и да јесте. 

Сведок је изјавио и да су 13. јула 1995. у Поточарима холандски војници Унпрофора пронашли девет тела убијених мушкараца. 

"Видео сам девет лешева, лежали су потрбушке, отприлике у линији, а на леђима су имали ране од хитаца из ватреног оружја", казао је Костер.

На питање да ли је знао да је пребацивање муслиманског становништва у Кладањ било договорено на састанку његовог команданта Тома Кареманса са Младићем, Костер је одговорио да је сазнао да је такав договор "у једном тренутку" био постигнут, али да је то било пошто су аутобуси већ били дошли у Поточаре.

Костер је потврдио да су, пре пада Сребренице, муслимански борци заузимали посматрачке пунктове Унпрофора и са њих отварали ватру на српске положаје, као и да су убили једног холандског војника.

Одбијен захтев за одлагање суђења

Судско веће Хашког трибунала одбило је данас захтев одбране Ратка Младића да поступак хитно буде одложен за шест месеци или да се, алтернативно, размотре промене у смерницама о увођењу доказа.

Младићев адвокат Бранко Лукић затражио је 9. јула, пред почетак испитивања првог сведока Тужилаштва, одлагање поступка за шест месеци, наводећи као образложење да би недавне "драстичне" промене правила изношења доказа Тужилаштва могле да наруше право оптуженог на правично суђење.

Таква промена је "без преседана у историји Трибунала и прети да нанесе тежак ударац интегритету суђења", наведено је у поднеску одбране.

Председавајући судија Алфонс Ори саопштио је да је Судско веће закључило да тај захтев није оправдан и одбацило је захтев Младићеве одбране.

Суђење Младићу у Хагу биће настављено 21. августа, после летње паузе у раду Трибунала.

Генерал Младић оптужен је и за прогон несрпског становништва широм БиХ; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање "плавих шлемова" УН за таоце, 1992-95. године.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара