Читај ми!

Давинић ослобођен оптужбе

Некадашњи министар одбране СЦГ Првослав Давинић и двојица официра ослобођени оптужбе за аферу познату као "Панцир". Спорни уговори нису реализовани и није било штете за државу као ни користи за Давинића, образложио суд. Тужилаштво најавило жалбу.

Виши суд у Београду ослободио је некадашњег министра одбране СЦГ Првослава Давинића и двојицу официра оптужби за злоупотребу службеног положаја прликом набавке панцира и друге војне опреме за војску 2005. године од фирме за производњу војне опреме "Миле Драгић" у Зрењанину.

Суд је утврдио да тужилаштво није доказало да су Давинић, као ни официри Јовица Вучковић и Милун Кокановић оштетили буџет државне заједнице склапањем уговора вредног 176 милиона евра, између фирме за производњу војне опреме "Миле Драгић" у Зрењанину и Војске СЦГ.

Судија Вера Вукотић приликом образлагања пресуде рекла је да нема доказа да су Давинић, Кокановић и Вучковић извршили кривично дело за које су оптужени, јер је суд утврдио да није настала штета за државу нити корист за Милета Драгића пошто уговор никада није реализован. 

Она је навела да Тужилаштво није доказало да је Давинић на пречац одлучивао о набавци панцира, јер је поступак набавке трајао минимум годину дана.

Што се тиче количине робе која је требало да буде купљена од предузећа "Миле Драгић", судија сматра да је та количина била сразмерна потребама опремања војске од 2006. до 2010. године, односно сразмерна броју војника.  

"Није тачно да Давинић није консултовао начелника Генералштаба Драгана Паскаша. Не може начелник Генералштаба да не зна за посао који је најављиван као пљачка века", рекла је Вукотићева. Она је додала и да је Давинић имао налог Врховног савета одбране за опремање војске.

Давинић: Штету претрпела само војска 

Давинић је после изрицања пресуде рекао новинарима да је ослобађајућа одлука била једина могућа, као и да се сада поставља питање оправданости подношења његове оставке што је био "приморан да уради под притиском јавности након иницирања те афере од стране тадашњег министра финансија Млађана Динкића". 

"Пошто нема одговорности, поставља се питање да ли да тражим да ме врате на место министра одбране или у Г17", навео је Давинић. 

Истичући да је суд утврдио да његовим поступањем није нанета штета буџету нити је предузеће за производњу војне опреме "Миле Драгић" остварило корист, Давинић је истакао да је једину штету претрпела војска која није опремљена опремом која јој је била неопходна. 

"Судија је у образлагању пресуде рекао да нема никакве пљачке", истакао је бивши министар одбране. 

Давинић је рекао да су сви задовољни пресудом с обзиром на то да је створен утисак да је реч о "великој пљачки односно афери столећа".  

И сада пензионисани официри, Милун Кокановић и Јовица Вучковић, ослобођени су због недостатка доказа. 

Утврђено је да је Милун Кокановић био на боловању месец дана пре потписивања уговора и да није наредио свом подређеном да потпише уговоре. Кокановић је рекао да је пресуда показала да је правда спора али достижна. 

"Међутим, без обзира на то што је пресуда позитивна нико не може да ми врати седам година пакла који смо проживели моја породица и ја", рекао је Кокановић испред Палате правде. 

Реагујући на пресуду, Уједињени региони Србије наводе да је она "право огледало реформе правосуђа". 

Давинић је био оптужен да је злоупотребом службеног положаја прибавио корист бизнисмену Милету Драгићу "у виду добијања посла снабдевања" Војске опремом, 60.000 шлемова и заштитних прслука, у укупној вредности од 176 милиона евра, на основу два уговора о куповини заштитне балистичке опреме.

Према оптужници, Давинић је Кокановићу наложио да закључи спорне уговоре, који су потписани 25. августа 2005. године, али их је Савет министара СЦГ поништио убрзо по избијању афере.

Давинић је раније у два наврата правоснажно ослобођен оптужби за доделу војних станова припадницима "Кобри", као и једном официру.

Недавно првостепеном пресудом ослобођен оптужби за поклањање Црној Гори једног војног брода.

Давинићу се суди и због оптужби за уговарање куповине шпијунског сателита од израелске компаније, а тај случај је у јавности познат као афера "Сателит".

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара