Читај ми!

Караџићева одбрана остаје у хашкој судници

Одбијен захтев Радована Караџића да током његове предстојеће одбране суд по недељу дана заседа у Сарајеву, Бањалуци и Београду.

Хашки трибунал одбио је захтев бившег председника Републике Српске Радована Караџића, коме суди по оптужници за геноцид и ратне злочине у БиХ, да током његове предстојеће одбране суд по недељу дана заседа у Сарајеву, Бањалуци и Београду.

У одлуци, расправно веће назначило је да није довољан Караџићев аргумент да би делимично премештање процеса у бившу Југославију било "прикладно" за саслушавање сведока одбране које он намерава да позове, а који "живе или су у затвору" у наведеним градовима.

Веће је нагласило да је делимично измештање суђења ван хашког седишта Трибунала правилима дозвољено само у изузетним случајевима и "у интересу правде", оцењујући да "прикладност" није довољан разлог због којег Караџићеви сведоци не могу да сведоче у Хагу.

Караџић је у захтеву тврдио да би делимично одржавање суђења у бившој Југославији "приближило рад суда народима који би од њега требало да имају користи и подстакло веће разумевање рада Трибунала у народима бивше Југославије".

Прихватајући да је то веома важно, расправно веће је, међутим, закључило да тај разлог није довољан за изузетну меру делимичног премештања процеса у Сарајево, Бањалуку и Београд.

У досадашњој, готово дводеценијској пракси, Трибунал је ван свог седишта у Хагу заседао само једанпут, у процесу против бившег команданта Армије БиХ Расима Делића.

На заседању у Државном суду БиХ у Сарајеву, расправно веће Трибунала саслушало је једног сведока, бившег муџахедина, који у БиХ издржава затворску казну. Караџић, који се брани сам, требало би да своју одбрану пред Трибуналом започне 16. октобра.

Тужиоци су у мају завршили свој двогодишњи доказни поступак, а расправно веће је прошле недеље одбило Караџићев захтев за ослобађање на половини суђења, али га је ослободило кривице по тачки оптужнице која га је теретила за геноцид над Муслиманима и Хрватима у седам општина у БиХ, изузимајући Сребреницу.

Тужилаштво је јуче најавило да ће на ту одлуку уложити жалбу. Караџић је оптужен за геноцид над Муслиманима у Сребреници прогон муслиманског и хрватског становништва широм БиХ; терорисање цивила у Сарајеву кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање "плавих шлемова" УН за таоце, 1992-95.

Суђење је почело крајем октобра 2009. године, а Караџић је у судском притвору у Схевенингену од краја јула 2008. године, када је ухапшен у Београду и изручен у Хаг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара