Читај ми!

Давинић: Нисам крив

Првослав Давинић одбацио наводе оптужнице на суђењу за аферу „Панцир". Очекује се завршна реч тужиоца.

У Вишем суду у Београду, на суђењу актерима афере "Панцир", у току је изношење завршне речи где су представници одбране негирали да је некадашњи министар одбране СЦГ Првослав Давинић злоупотребио службени положај приликом набавке војне опреме.

Давинићев адвокат Драган Пашић навео је да његов брањеник није извршио дело које му се ставља на терет, злоупотреба службеног положаја, и да је таква тврдња тужилаштва у супротности са до сада изведеним доказима.

Он је навео да се из одлуке Савета министара државне заједнице Србија и Црна Гора од 22. августа 2005. године, коју је потписао председник државне заједнице Светозар Маровић, јасно види да је Првослав Давинић имао овлашћења да закључи посао набавке војне опреме, из чега следи да није могао да злоупотреби службени положај.

Адвокат оптуженог навео је и да се из дописа секретаријата Министарства одбране Генералштабу и другим организационим јединицама министарства, из јануара 2005. године, јасно види да је набавка војне опреме иницирана више од осам месеци пре доношења коначне одлуке.

Он је истакао и да је Генералштаб био упознат са количином и врстом опреме која треба да се набави, а одбацио је и тврдњу тужилаштва да је постојао несклад између потреба војске и финансијских могућности државе.

На данашњем претресу завршну реч треба да изнесе и тужилац, а потом ће суд заказати изрицање првостепене пресуде на коју ће оптужени моћи да се жали Апелационом суду.

Суђење је кренуло испочетка пред новим судски већем у фебруару ове године, када су Давинић и двојица официра војске СЦГ Јовица Вучковић и Милун Кокановић поново негирали оптужбе да су злоупотребили службени положај склапањем уговора вредног 176 милиона евра, између фирме за производњу војне опреме "Миле Драгић" и Војске СЦГ 2005. године, истичући да су све радили у складу са законом.

Уз сагласност окривљених и њихових бранилаца, суд је одлучио да се раније саслушани сведоци не позивају и поново непосредно дају изјаве, већ да се њихови искази прочитају.

Такође је током поступка прочитана и обимна писана документација међу којом има бројних одлука Савета министара СЦГ, дописа Министарства одбране Управе за снабдевање тог министарства.

Оптужница Вишег тужилаштва против оптужених промењена је у оптужни предлог, односно кривично дело за које се терете преквалификовано је у блажи облик.

Тужилаштво терети Давинића да је искоришћавањем службеног положаја, власнику предузећа "Миле Драгић" прибавио корист у виду добијања посла снабдевања Војске СЦГ војном опремом – 60.000 шлемова и исто толико заштитних прслука, у укупној вредности 176 милиона евра, на основу два уговора о куповини заштитне балистичке опреме, који није у интересу државне заједнице СЦГ.

У оптужници је наведено да о том послу Давинић није обавестио тадашњег начелника Генералштаба Драгана Паскаша, да је набавка у количини и вредности била изразито у нескладу с потребама војске и финансијским могућностима државе, да за њу није било финансијских средстава и да није прошла неопходну процедуру.

Наводи се и да је начелнику Сектора за материјалне ресурсе, другооптуженом Кокановићу, наредио да закључи спорне уговоре, што је он и урадио, наредивши свом подређеном, пуковнику Миловану Андрићу да потпише уговоре са Драгићем.

Уговори су потписани 25. августа 2005. године, али их је Савет министара СЦГ поништио убрзо по избијању афере.

Према власнику истоимене фирме Милету Драгићу поступак је раздвојен на почетку суђења и прослеђен Општинском суду у Зрењанину, који га је ослободио оптужби, али је ту одлуку укинуо Апелациони суд у Новом Саду и наложио да му се суди поново.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво