Читај ми!

Врањско позориште "колатерална штета"

Велики пожар у којем је изгорела стара зграда Позоришта "Бора Станковић" у Врању подметнут, кажу из полиције. Сумња се да се ватра из суседне дискотеке проширила на позориште. Повређених нема, али је причињена велика материјална штета.

Портпарол Полицијске управе у Врању Драган Стаменковић каже да постоје основане сумње да је пожар у ком је потпуно изгорела стара зграда Позоришта "Бора Станковић" у Врању подметнут и интензивно се трага за непознатим извршиоцима.

"Полиција проверава групу осумњичених за подметање пожара у дискотеци. Иако се позориште које је највише страдало у том пожару, као и дискотека налази преко пута Полицијске управе, немамо видео-надзор испред позоришта. Починиоци су засад непознати", рекао је Стаменковић.

Стаменковић каже за РТС да ће истрага утвдити који је материјал изазвао пожар.

Пожар који је јутрос око 4 сата ујутру избио у Позоришту "Бора Станковић" у Врању угашен је после вишесатних напора ватрогасаца. У пожару нико није повређен.

Командир Ватрогасног батаљона у Врању Ведран Ташковић каже да је, упркос чињеници да је пожар напокон угашен, стара зграда позоришта потпуно изгорела, додајући да је пред зградом позоришта остало још једно дежурно ватрогасно возило како би се контролисала ситуација у подруму зграде.

Према његовим речима, током ноћи ватра је захватила подрумске просторије до којих су ватрогаци тешко дошли.

"И у подруму, где ватра ту и тамо тиња, ситуација је под контролом. Дим који се појављује настаје од загрејаних цигли, али је ситуација под контролом", рекао је Ташковић и додао да су грађани из свих суседних објеката апсолутно безбедни.

Ватра је јутрос рано захватила зграду Позоришта "Бора Станковић", вредан културни и историјски споменик, саграђен пре 120 година. На гашењу пожара радило је 40 ватрогасаца којима посао отежавала чињеница да је ватра захватила и подрумске просторије.

Према првим сазнањима, пожар је избио иза зграде, на бини дискотеке, а градоначелник Врања Мирољуб Стојчић је на конференцији за новинаре рекао да сумња да је пожар подметнут.

"Препустићемо истрази да званично каже да је пожар подметнут. У том простору око бине осећа се јак мирис бензина", рекао је Стојчић.

Позоришта више нема. Уништени су дворана, бина, фоаје, подрумски део. Део архиве, документација и неки костими су сачувани, али су, ипак, због дима и чађи и они оштећени.

У згради Позоришта била је гостујућа глумица Милица Трифуновић, због припреме премијере, али је евакуисана на време.

"Срећом, није било никаквих последица по њено здравље, то је најважније рећи", каже директор позоришта Небојша Цветковић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво