Читај ми!

Наставак суђења за паљење џамије

Tроје сведока саслушано због паљења Бајракли џамије у Београду. Џамија је запаљена у ноћи између 17. и 18. марта 2004. године. Наставак суђења заказан за 5. септембар.

Пред Првим основним судом у Београду саслушано је троје сведока у оквиру суђења за нереде у којима је запаљена Бајракли џамија у Београду у ноћи између 17. и 18. марта 2004. године, после насиља Албанаца над Србима на Косову и Метохији.

Суд је  на саслушање позвао 12 сведока, али су се пред судским већем појавили само мајка, односно супруга оптужених Милоша Радисављевића Кимија и Марка Радисављевића, затим једна девојка и један од полицајаца који су те ноћи кордоном покушали да спрече напад хулигана на џамију.

Како је Танјугу рекао пуномоћник Исламске заједнице у Београду адвокат Рајко Даниловић, преосталим позваним сведоцима позиви нису ни уручени, јер се, наводно, не знају њихове адресе.

Особе које су сведочиле нису рекле ништа релевантно за тај процес, тако да је данашње рочиште трајало свега тридесетак минута. Наставак суђења заказан је за 5. септембар.

Милош Радисављевић звани Кими један је од вођа Партизанове навијачке групе "Алкатраз", који је до хапшења у Македонији 21. фебруара више од шест месеци био у бекству.

Њему је 27. фебруара спојен процес са осталим оптуженима пошто је по кратком поступку депортован из Македоније и смештен у Окружни затвор у Београду.

Радисављевићу и осталим оптуженима суди се за дело "учествовање у скупини која врши кривично дело", за које је запрећена казна до пет година затвора.

Нереди код џамије избили су после насиља које је избило над Србима на Косову и Метохији 17. марта 2004. године. Демонстранти у Београду су пробили полицијски кордон на углу Улице краља Петра и Господар Јевремове и, уз повике "Убиј Шиптара", провалили у двориште џамије, а потом је и запалили.

 Те ноћи до темеља је изгорела и библиотека са више од 7.000 књига велике вредности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара