Читај ми!

Шешељу две године затвора

Због непоштовања суда, Хашки трибунал осудио лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља на две године затвора.

Трибунал у Хагу осудио је јутрос Војислава Шешеља на две године затвора због непоштовања суда.

Шешељ је, по трећи пут, осуђен због непоштовања суда зато што је одбио више налога Трибунала да са своје интернет странице уклони четири књиге и друге документе у којима је открио идентитет заштићених сведока из главног процеса по оптужници за ратне злочине у Хрватској, Војводини и БиХ од 1991. до 1993. године.

Како је, изричући пресуду, рекао председавајући судија Стефан Трексел, Шешељ је тиме "намерно и вољно ометао спровођење правде" зато што је пропустио да спроведе налоге судија и са интернет странице уклони документе, на шта је био "обавезан".

Судија је подсетио да је сам Шешељ потврдио да само он одлучује шта ће се појавити на страници, рекавши да не намерава да уклони документе.

По речима судија Трексела, одређујући висину казне веће је имало у виду да је Шешељ починио "тешко непоштовање суда", а као отежавајућу околност узело је и пркосни однос оптуженог који је прекршај поновио, чиме је угрозио ефикасност Трибунала.

"Тиме је починио директан напад на правосудну власт Трибунала", назначио је судија Трексел.

Председавајући судија рекао је да је пресуда донета већином гласова судија, а да се он противио, залажући се за "значајно лакшу казну".

На позив судије Трексела да устане како би му била изречена казна, Шешељ је одговорио: "Ја вама да устанем, па ви нисте нормални...Ја сам четнички војвода".

Пресуда је "поверљива", а биће објављена њена редигована верзија.

На трећем суђењу због непоштовања суда, одржаном 11. и 18. јуна, Шешељ је одбио да изложи одбрану, тврдећи да му суд крши процесна и статусна права тиме што није дозволио да у судници буде његов референт за предмет Немања Шаровић.

Расправно веће закључило је, насупрот томе, да референт није потребан због једноставности предмета, а да се Шешељ одрекао права на одбрану, пошто је одбио више позива судија да је изложи.

Судије су одобриле да Шешеља, као сведока, испитује његов правни саветник Дејан Мировић. Веће није разматрало захтев оптуженог за изузеће судије О-Гон Квона зато што је није писано образложио.

Шешељ је најавио да ће на такву одлуку суда уложити жалбу, тврдећи да му је суд "онемогућио да изложи одбрану".

Трибунал је до сада Шешеља два пута осудио због непоштовања суда зато што је обелоданио идентитет заштићених сведока. Прва пресуда на 15 месеци затвора је правоснажна, а на другу којом му је изречена затворска казна од 18 месеци, жалбе су уложили Шешељ, али и тужилац који тражи да казна буде повишена на три године затвора.

Лидер СРС-а је више пута пред Трибуналом најавио да ће "изазвати десет процеса за непоштовање суда", како би рад суда учинио апсурдним.

У главном поступку против Шешеља по оптужници за ратне злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ од 1991. до 1993. године, очекује се пресуда која би требало да буде изречена до марта идуће године.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво