Читај ми!

Потврђене пресуде Симовићу и Калинићу

Апелациони суд у Београду потврдио пресуду којом су чланови "земунског клана" Милош Симовић и Сретко Калинић осуђени на по 30 година затвора за убиство Зорана Ђинђића.

Посебно одељење за организовани криминал Апелационог суда у Београду потврдило је пресуду којом су окривљени Милош Симовић и Сретко Калинић осуђени на по 30 година затвора због уцешћа у убиству премијера Србије Зорана Ђинђића, саопштено је из тог суда.

Како се наводи, Апелациони суд је потврдио пресуду Вишег суда у Београду, којом је утврђено да Симовићу и Калинићу остаје на снази правноснажна пресуда Окружног суда у Београду од 24. априла 2007. године.

Том пресудом они су због извршења кривичног дела удруживање ради непријатељске делатности, убиство у покушају и убиство највишег представника државне заједнице и држава чланица, у помагању, осуђени на јединствене казне затвора у трајању од по 30 година.

Према оцени Апелационог суда првостепени суд је, насупрот изнетим жалбеним наводима, на основу изведених и правилно оцењених доказа правилно и потпуно утврдио чињенично стање, а које је истоветно као и у ранијој пресуди.

Што се тиче одбране окривљених, првостепени суд правилно прихватио признање Симовића, а није прихватио одбрану Калинића, с обзиром на то да је она у супротности са осталим изведеним доказима, а који несумњиво указују да је овај окривљени био члан групе Душана Спасојевића као лице ангажовано на ликвидацијама и да је био члан завере.

Испитујући првостепену пресуду Апелациони суд је утврдио да је првостепени суд правилно утврдио све олакшавајуће и отежавајуће околности на страни окривљених, те их је правилно осудио на јединствене казне затвора у трајању од по 30 година.

При заузимању таквог става суд је имао у виду да су били чланови организоване криминалне групе која је деловала дуг временски период уз примену насиља, изражену упорност у спровођењу радњи, које су имале за последицу лишење живота премијера, изузетну мотивисаност, побуде због којих су кривична дела извршена, те држање по учињеном кривичном делу...

Некадашњи припадници "земунског клана" Симовић и Калинић затражили су од Апелационог суда у Београду да им ублажи казне, односно да их ослободи оптужби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара