Читај ми!

Одвојени инциденти или борба за тржиште

Током последње три недеље, у пет инцидената страдало је четворо људи. Полиција негира могућност да су било који од тих догађаја међусобно повезани, а стручњаци оцењују да све то личи на борбу криминалних група за тржиште.

Две туче са трагичним исходом, убиство девојке у Свилајнцу, експлозија бомбе на Дорћолу, паљење аутомобила у центру Београда. Све то, у последње три недеље у земљи. Одвојени инциденти или мафијашки обрачуни?

Последњи у низу инцидената је паљење ферарија у Пајсијевој улици у Београду. Како се претпоставља, два мушкарца су аутомобил полили највероватније бензином, запалили га и побегли.

У МУП-у нам је потврђено да је реч о аутомобилу Милана Калоштровића из Црне Горе, сувласнику дела плаже Лучице у Црној Гори и власнику локала у Петровцу и Београду.

У медијима се помињао 2003. године, када је у Подгорици саслушаван због покушаја убиства Милана Брежанина.

Полиција демантује наводе појединих медија да паљење ферарија има везе са подметањем бомбе испод аутомобила Бошка Раичевића, у Улици цара Душана на Дорћолу, пре неколико дана.

"У овом тренутку не можемо да их повежемо. Што се тиче догађаја у Улици Цара Душана, сувише је рано да несто конкретније кажемо осим што можемо да негирамо скоро све натписе из дневне штампе", каже Властимир Вуликић из Управе Криминалистичке полиције.

Вуликић напомиње да је Раичевић са полицијом имао само један сусрет, 2010. године и није евидентиран као извршилац кривичних дела. Како објашњава, Раичевић је „мистериозна личност" и расветљавање његовог убиства је у домену криминалистичке оперативе.

Стручњаци, ипак, не искључују могућност да те инциденте ипак нешто повезује. Виде их као борбу криминалних група за неко тржиште, али и као аларм полицији.

"Била су нека велика хапшења, те Шарић, те Бојовић, да ли је овде остало нешто празно, да ли је неко помислио да у то тржиште може да уђе зато што су они слабији, то не знамо, али вуче на добро организоване, добро финансиране мафијашке обрачуне", каже адвокат Божо Прелевић.

Без обзира на то да ли је реч о мафијашким обрачунима, заједнички им је ризик од могуће велике колатералне штете.

"Реч је о неселективном приступу с обзиром на то да су у првом случају догађају одиграо по дану, а други у току ноћи када у објекту испод којег је подметнут пожар могу да страдају људи који немају везе с догађајем", објашњава Милан Жарковић са Криминалистичко-полицијске академије.

У полицији кажу да грађани ипак не треба да страхују.

"Београд је центар скоро свих организованих криминалних група и за некадашњу Југославију. Одавде се праве акције и ми морамо бити свесни да ће тога бити и да никада у Београду нећемо имати чист ваздух као што је на Копаонику", истиче Властимир Вуликић.

Из полиције саопштавају да су расветљена два недавна инцидента: туча на Карабурми у којој је једна особа убијена и убиство у Свилајнцу, као и да је при крају расветљавање убиства код Центра "Сава", пре две недеље.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара