Читај ми!

Школа крива за самоубиство ученика

Више од годину дана након самоубиства Алексе Јанковића, суд у Нишу казнио школу и директорку максималном казном, зато што нису предузели прописане мере за спречавање дуготрајног и бруталног вршњачког насиља.

После више месеци физичког и вербалног злостављања које је трпео од седморо вршњака у нишкој Основној школи "Сретен Младеновић Мика", Алекса Јанковић је 10. маја прошле године извршио самоубиство, скоком са трећег спрата зграде у којој је живео.

Иако је више пута имао и физичке и психичке последице - потрес мозга, ногу у гипсу, психијатријску дијагнозу "пострауматски синдром", Школа ништа није предузела да спречи вршњачко насиље.

Прекршајни суд у Нишу изрекао је максималне законске казне нишкој Основној школи и некадашњој директорки Сузани Поповић Ицковски јер нису предузели прописане мере за спречавање дуготрајног и бруталног вршњачког насиља над четранестогодишњим учеником Алексом Јанковићем.

Школа је кажњена са 500.000 динара, а Сузана Поповић Ицковски са 50.000 динара зато што су, како је наведено, прекршили Закон о основама система образовања и васпитања и Закон о прекршајима.

Према наводима пресуде, школа и директорка су "криви су јер су у школској 2010/2011. у периоду од 20. 10. 2010. до 10. маја 2011, пропуштањем дужног надзора - иако су били свесни да њиховим нечињењем може наступити забрањена последица, али су олако држали да неће наступити, нису предузели, нису благовремено предузели и нису предузели одговарајуће мере прописане правилником о протоколу поступања у установи у одговору за насиље, злостављање и занемаривање, које се предузимају у случајевима повреде забране насиља, злостављања и занемаривања".

Школа и директорка имају право жалбе на пресуду у року од осам дана од изрицања пресуде, 18. јуна 2012.

Родитељи Алексе Јанковића добили су допис МУП-а, који је радио унутрашњу контролу, у којем се наводи да је утврђен пропуст у раду полицијских службеника. И заштитник грађана утврдио је пропусте и наложио школи да у року од шездесет дана достави потребне податке.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије