Читај ми!

Затвор за бивше челнике ДБ-а

Тројица бивших челника ДБ-а осуђена на седам, односно осам година затвора, због помагања у атентату на Вука Драшковића 2000. године у Будви. Бивши шеф центра ДБ-а у Београду Милан Радоњић добио осам, а начелници служби у ДБ-у Стеван Баста и Ратко Ромић по седам година затвора.

Виши суд у Београду осудио је на затворске казне од по осам и седам година тројицу бивших челника Државне безбедности, због помагања у атентату на председника Српског покрета обнове у Будви 2000. године.

Бивши шеф центра ДБ-а у Београду Милан Радоњић осуђен је на осам година затвора, а начелници служби Стеван Баста и Ратко Ромић на по седам година.

Образлажаући пресуду, судија Татјана Сретеновић рекла је да је велики број доказа био изведен у овом поступку, што је утицало да процес траје дуже.

Према њеним речима, веће је једногласно одлучило да су тројица челника криви. "Реч је о тешком кривичном делу", истакла је Сретеновићева и додала да су њихови искази били неубедљиви. Каже да отежавајућих околности није било, а да је као олакшавајућу околност, поред осталог, узела у обзир то што су породични људи и што се све завршило на покушају.

Стеван Баста, који је осуђен на седам година, рекао је након изрицања пресуде да је незадовољан и да није очекивао да ће бити проглашен кривим.

"Ја сам запрепашћен што видим сада једну пресуду, односно чујем, која ни на који начин ни у једној тачки не кореспондира са свим оним што су говорили сведоци. То само кореспондира са наводима оптужнице", рекао је Баста.

Његов адвокат Драган Ђокић најавио је да ће поднети жалбу на пресуду.

Републичко јавно тужилаштво задовољно је пресудом Вишег суда у Београду, изјавио је Танјугу портпарол Тужилаштва Томо Зорић.

"Правда је задовољена, а суд је показао ефикасност, као и да може да решава врло сложене случајеве попут овог", рекао је Зорић.

Милан Радоњић, Ратко Ромић и Стеван Баста оптужени су да су давали савете атентаторима и прикупљали податке ради "елиминисања" Драшковића као политичког противника власти Слободана Милошевића.

Ромић и Баста су албум са фотографијама Драшковићевог стана у Будви дали Радоњићу, који је албум посредно дао извршиоцима атентата, припадницима Јединице за специјалне операције Леониду Миливојевићу, Бранку Берчеку и Ненаду Илићу, који су у одвојеном процесу пре седам година осуђени на вишедеценијске казне за то кривично дело.

На Драшковића је 15. јуна 2000. године око 23.30 испаљено осам метака из пиштоља са пригушивачем, од којих су га два окрзнула са леве и десне стране главе и он је са лакшим повредама преживео атентат.

Ово је практично друга пресуда за атентат у Будви.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара