Читај ми!

Настављено суђење јатацима

Сведочећи на суђењу "јатацима" Ратка Младића у Првом основном суду, официр Војске Србије Мајран Мирчевски, потврдио сумње Тужилаштва да је један од "јатака" Благоје Говедарица, доносио храну јединици која је чувала Младића.

Све старешине Командног стана Прве армије знале су да је Благоје Говедарица, оптужен за скривање хашког оптуженика Ратка Младића, био у касарни на Топчидеру, и задужен за узимање хране за своју чету, изјавио је официр Војске Србије Мајран Мирчевски, сведочећи на суђењу Младићевим јатацима у Првом основном суду у Београду.

Мирчески је објаснио да је Говедарица испред своје јединице - чете за обезбеђење, био задужен да подноси бројчано стање команди и да узима храну за своју чету.

Тужилаштво сумња да је део те чете био задужен за лично обезбеђење Младића, као и да је Говедарица узимао храну и за њихове потребе.

"Све старешине су знале да је Говедарица у касарни на Топчидеру, као и минимум још стотинак од 2.000 људи који су тамо смештени", рекао је сведок.

На молбу Говедарициног адвоката Небојше Милосављевића, сведок је појаснио да је Говедарица све радио у складу са законом и процедуром јер би у супротном одговарао.

Мирчански, који је контролисао коме се издаје храна, навео је да је Говедарица извршавао свој задатак до гашења јединице, односно Команде стана у чијем је саставу била.

Испорука хране Говедарициној чети обустављена је по гашењу Команде стана, а по наређењу пуковника Симића, указао је Мирчански.

Други сведок који се одазвао позиву суда, Верица Костић, посведочила је да је стан свог невенчаног супруга у улици Јурија Гагарина издала 2002. године првооптуженом Станку Ристићу, док јој је кирију доносио негов син Предраг, такође оптужен за скривање Младића.

Она је навела дајој је Станко Ристић рекао да стан изнајмљује за брата који повремено долази у Београд, као и да није проверавала ко борави у стану јер за то није било потребе.

Уговор о закупу стана отказали су, како је навела, 2005. или 2006.године.

Наставак суђења заказан је за 2. и 3. октобар, када би требало да буде саслушано више од 10 сведока.

Суђење Младићевим јатацима 21. децембра 2011. је поново кренуло испочетка, после укидања првостепене пресуде којом су били ослобођени оптужби за скривање бившег врховног комаданта Војске Републике Српске 2002. до 2006. године.

По захтеву Главног тужиоца хашког трибунала Сержа Брамерца српско Тужилаштво за ратне злочине истражује ко су све били људи који су Младићу помагли у скривању од 2006. до хапшења 26. маја 2011. године.

На оптуженичкој клупи за сад су махом избеглице из БиХ и током првог суђења су сви, осим генерала Марка Лугоње, негирали да су му помагали у скривању.

Оптужницом им је стављено на терет да су, у различитим периодима од 2002. до 2006. године, помагали Младићу да не буде откривен, иако су знали да је Међународни кривични суд за бившу Југославију издао налог за његово хапшење.

Као главни организатор "јатака", у оптужници је раније био означен официр Војске Републике Српске Јово Ђого, али је он у току процеса преминуо.

На оптуженичкој клупи је десеторо оптужених, који су крајем 2010. били ослобођени оптужби или је против њих одбијена оптужба због застарелости кривичног гоњења.

Укинутом пресудом, Станко Ристић, Љиљана Васковић, Борислав Ивановић и Предраг Ристић били су ослобођени оптужби да су помагали у скривању Младића, док је оптужба била одбијена против Саше Бадњара, Ратка Вучетића, Татјане Јањушевић, Бојана Васковића, Марка Лугоње и Благоја Говедарице.

Говедарица је правоснажно осуђен због недозвољеног држања оружја и експлозивних материја на шест месеци затвора, условно на две године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво