Читај ми!

Досије жута кућа: Истражитељ у Београду

Шеф специјалног истражног тима ЕУ Џон Клинт Вилијамсон разговарао у Београду са тужиоцем за ратне злочине Владимиром Вукчевићем. Детаљи разговора нису саопштени.

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић разговарао је у Београду са шефом тима ЕУ за испитивање навода о трговини органима на Косову Џоном Клинтом Вилијамсоном, потврђено је агенцији Бета у Тужилаштву.

Детаљи разговора Вилијамсона и Вукчевића нису саопштени.

Вилијамсон је недавно, говорећи о извештају Дика Мартија о узимању органа од киднапованих особа у "жутој кући" у Албанији, рекао да је спектар злочина много шири.

"То је можда једини конгломерат ратних злочина који је до данас остао нерасветљен и он као црни облак лебди над регионом", рекао је тада Вилијамсон и додао да је Мартијев извештај несумњиво утицао на имиџ Косова и имиџ људи који су тамо на власти.

"Тај облак лебди и изнад глава оних који су изгубили своје најближе и не знају њихову судбину. Они заслужују правду", рекао је Вилијамсон Танјугу.

Иначе, још увек се не зна који ће суд и где судити по оптужницама за трговину органима, када оптужнице једном буду подигнуте.

"Ми смо део Еулексовог правосудног система, али тек ћемо видети да ли ће предмет ићи пред међународне судије који су већ на Косову, или ће за овај случај бити формиран посебан суд", рекао је Вилијамсон, али је нагласио да ће то "у сваком случају бити међународни суд, са међународним судијама".

А кад је реч о месту суђења, то ће зависити од политичко-безбедносних услова који у том тренутку буду владали.

"То може бити на Косову, уколико услови буду повољни, а може и на неком другом месту, али ово питање се још разматра. Исти крититеријуми због којих је седиште специјалног тима смештено ван Косова утицаће и на одлуку где ће се судити", рекао је тада Вилијамсон.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво