Читај ми!

Караџић тражи ослобађање од оптужби

Није било геноцида у Босни и Херцеговини 1992. године, наводи одбрана Радована Караџића и тражи да бивши председник Републике Српске буде ослобођен од оптужби.

Одбрана бившег председника Репубике Српске Радована Караџића затражила је на статусној конференцији у Хашком трибуналу да он буде ослобођен оптужби јер, како су навели, у Босни није било геноцида 1992. године.

"Није било геноцида у општинама у Босни 1992, не постоји начин да на суђењу буде закључено да је Караџић крив за геноцид", рекао је Караџићев адвокат Питер Робинсон.

Робинсон је објаснио да тај хашки оптуженик тражи ослобађајућу пресуду на основу члана 98. бис Правилника о поступку и доказима, а по тачкама од 1 до 11, на основу којег оптужени може да затражи ослобађање по оним тачкама оптужнице за које сматра да тужилаштво није извело довољно доказа.

Караџићеви адвокати су поднели захтев у складу са правилом 98. бис, које даје могућност сваком оптуженом да након изношења доказа тужилаштва изнесе своје аргументе зашто би та оптужница требало да падне.

Портпарол Трибунала Нерма Јелачић раније је саопштила да ће тужилаштво на тај захтев одговорити два дана касније, 13. јуна. 

Оптужница терети Караџића за геноцид, злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања. Почетак доказног поступка одбране Караџића пред Хашким трибуналом заказан је за 16. октобар, а последњи сведок тужилаштва саслушан је 4. маја.

Суђење Караџићу почело је крајем октобра 2009. године. Ухапшен је у јулу 2008. године и потом изручен Хагу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара