Читај ми!

Брамерц о изјави Николића

Изјава председника Србије Томислава Николића да у Сребреници није било геноцида је неприхватљива, рекао пред Саветом безбедности хашки тужилац Серж Брамерц.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц осудио је пред Саветом безбедности УН као "неприхватљиву", изјаву новог председника Србије Томислава Николића да у Сребреници није почињен геноцид.

Николићеве "изјаве су противне правним и чињеничним налазима Хашког трибунала и Међународног суда правде", рекао је Брамерц у говору у Савету безбедности у Њујорку.

Главни тужилац је оценио да "таква реторика представља корак уназад, погоршава патње жртава и угрожава крхки процес помирења у бившој Југославији".

Подносећи редован полугодишњи извештај Савету безбедности, Брамерц је назначио да сарадња Хашког тужилаштва са земљама бивше Југославије "у потпуности испуњава очекивања".

Као изузетак због ког је забринут, Брамерц је навео "изостанак напретка у Србији у истрази и кривичном прогону особа које су помагале бегунцима од Хашког трибунала, док су били на слободи".

"Поставили смо то питање више пута током последњих пар година, али и даље видимо мало доказа да је нешто предузето. Очекујемо одговоре на наша питања како су бегунци, попут Караџића и Младића, могли да избегавају правди толико година и да ли су им помагали и државни службеници", подвукао је главни тужилац.

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић, током њиховог последњег сусрета у Београду, крајем маја, обећао је да ће наредних месеци спровести дубљу истрагу о мрежама за подршку бегунцима, истакао је Брамерц.

Брамерц је рекао и да очекује наставак "продуктивне" сарадње с партнерима у бившој Југославији у достављању докумената и обезбеђивању сведока за текућа суђења у Хагу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара