Читај ми!

Пресуде због злочина у Бијељини

Тројица припадника добровољачке јединице Војске Републике Српске осуђена на казне затвора од 12 до 15 година због ратног злочина над цивилима, убиства, пљачке и силовања у Бијељини 1992. године.

Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду осудило је тројицу припадника добровољачке јединице Војске Републицке Српске на казне затвора од 12 до 15 година због ратног злочина над цивилима, убиства, пљачке и вишеструког силовања у Бијељини 14. јуна 1992. године.

Драган Јовић осуђен је на 15 година затвора, Зоран Ђурђевић на 13, а Ален Ристић на 12 година затвора.

Председница Судског већа Винка Бераха Никичевић рекла је да су осуђени криви што су 14. јуна 1992. године силовали, вређали и нечовечно поступали према цивилима, а Јовић и што је убио једног човека.

Суд је утврдио да су они силовали Мизану и Хајрету Абдић, док је Рама Абдић убијен.

Истом пресудом осуђенима је продужен притвор, а на њу осуђени и Тужилаштво за ратне злочине имају право да уложе жалбу Апелационом суду.

Тужилаштво за ратне злочине терети Јовића, Ђурђевића и Ристића да су 14. јуна 1992. године у Бијељини, ушли у кућу бошњачке породице, одузели им новац и ствари, а потом вишеструко, наизменично силовали две жене, од којих се једна пар дана раније породила.

Оптужени Јовић затим је убио цивила пуцајући му у уста, а две жене су из куће, голе и босе, повели кроз град. Опљачкали су потом кућу жене инвалида, а њеним возилом марке "југо 55" су се удаљили са лица места.

По изласку из града, на путу ка Брчком, у месту Љељенча, зауставили су возило, испред возила наизменично силовали оштећене и над њима вршили противприродни блуд, а онда су их, голе и босе, оставили на путу и удаљили се са лица места.

Овај случај, познат као "Бијељина", БиХ је уступила Србији на основу Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима. Преткривични поступак је претходно вођен пред Основним судом у Бијељини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво