Читај ми!

Акција жандармерије

Припадници жандармерије ухапсили 22 особе у неколико градова Србије, у склопу акције полиције региона. Осморо ухапшених су цариници осумњичени за малверзације, изјавио директор полиције Милорад Вељовић.

У више градова у Србији рано јутрос ухапшене су 22 особе. Међу ухапшенима је осам цариника осумњичених за малверзације којима су оштетили буџет Србије за око милијарду динара, рекао је директор полиције Милорад Вељовић агенцији Бета.

"Ухапшени су од 2009. до данас преко царине у Суботици приликом увоза и царињења робе из Европске уније и евроазијских земаља лажном документацијом умањивали цену робе и умањењем пореза и царина оштетили буџет за око милијарду динара", рекао је директор полиције.

Претресани су објекти на више локација. Акција жандармерије почела је јутрос око шест сати у више градова: Београду, Панчеву, Суботици, Новом Бечеју и Новом Пазару. Хапшења су изведена у склопу акције полицијa региона.

Откривање организоване криминалне групе, која је умањивањем вредности робе приликом увоза оштетила државни буџет, резултат вишемесечног оперативног рада Службе МУП-а за борбу притив организованог криминала и Управе царина Србије, којим је координирало Специјално тужилаштво за организовани криминал, саопштила је Управа царинa Србије.

Министарство унутрашњих послова је саопштило да је акција спроведена под називом "Базар".

Ухапшени су Жарко Р. и Дејан А. сувласници предузећа "Моравекс", Бранислав М. директор предузећа "Моравекс", Данијел М. запослен у предузећу "Моравекс", Роберт В. оснивач предузећа у Мађарској "Јутекс-трејд Кфт Сегедин" и"Легато-Куп" у Сегедину, као и Зорана Б. из та два предузећа из Сегедина који је у сарадњи са Жарком Р. контролисао и пословање румунске фирме "Јуротекс Офис Орадеа".

Полиција је ухапсила и Стеву С. власник предузећа "Ас-Пром Плус" и "Флеш Ројал", Ђуру Р. власника предузећа "З&К Комерц", Горана Р. власник предузећа "Еуропа Базар" и радњи СТР "Зорана" и СТР "Маји", Синана Ћ. власник предузећа "Интерсан и Интерлајн" и лице које руководи и држи под контролом пословање предузећа "Метростил", "Метро Стар" и "Еуроинтерлајн".

Ухапшени су и Дејан К. власник предузећа "Кис Мис", Игор Ј. власник предузећа "Брендy", Огњан Б. који руководи и контролише пословање тзв. перачких предузећа у сарадњи са Сафетом Ш. и Синаном Ћ. и то: "Косталек", "Неопилар", "Драгтех","МБ Цолокс", "Јазуко", "Магистро" и "Орнамент Стил".

У полицијском саопштењу се наводи и да су ухапшени цариници из испоставе у Суботици Петар Р., Горанка П., Перо С., Светлана Р., Славко Н., Драган А., Милан С. и Бранислав К. 

Они су у наведеном временском периоду избегли плаћање царинских и пореских обавеза за око милијарду динара.

У Новом Пазару, претресена је и фирма у кући муфтије Зукорлића, који Жандармерију оптужује за насилничко понашање. У МУП-у не желе да коментаришу оптужбе.

Приведен је и брат од тетке муфтије Муамера Зукорлића. Претресене су и просторије фирме која је у приземљу муфтијине куће, а у полицији кажу да су тражили документацију предузећа муфтијиног рођака.

Главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић тврди да се читав догађај одиграо "наводно под акцијом против финансијских или царинских злоупотреба, али несумњиво уз прекомерну употребу силе демонстрацију силе и застрасивање грађана".

У МУП-у не желе да коментаришу те оптужбе. Лидер Социјалдемократске партије Србије Расим Љајић, кога је муфтија оптужио да је умешан у ту акцију, то негира - и најављује кривичну пријаву против Муамера Зукорлића.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се