Читај ми!

Жута кућа: Тамни облак над Балканом

Прве оптужнице за трговину органима на Косову биће подигнуте за две, три године. Материјал који је изнео Дик Марти оправдава свеобухватне истраге о злочинима. Највећи тамни облак над Балканом, сматрају званичници ЕУ.

Тужилаштво Еулекса за истрагу трговине органима на Косову очекује да би прве завршене истраге и оптужнице могле уследити кроз две, три године, а тужилаштво Еулекса, смештено у Бриселу, у томе има "тесне радне везе" с известиоцем Савета Европе о трговини органима Диком Мартијем.

То су данас, новинарима, у Бриселу пренели добро упућени међународни извори који су оценили да је и Марти "више него заинтересован да се истрага темељи и на налазима које је он успео да скупи".

А сматра се и да "материјал који је изнео Дик Марти у својој истрази свакако оправдава свеобухватне истраге о злочинима".

Ови извори су навели да је Специјална истражна група Еулекса за истрагу Мартијевих навода овлашћена, не само за истрагу навода о вађењу и трговини органима заробљених, убијених Срба и Албанаца, "оптужених за сарадњу са српским властима", већ и за истраге и подизање оптужница за све ратне и злочине, убиства, отмице и злостављања у раздобљу од 1999. године до 2000. године.

"То је, како се сматра, највећи тамни облак који стоји над балканским подручјем и можда најтежи случај ратних злочина који није расветљен", сматрају, како је речено, тужиоци и истражни органи Еулекса.

Зато ће они настојати да што брже и што делотворније обаве свој посао.

У томе је већ успостављена "веома охрабрујућа сарадња" и добијена чврста обећања од власти на Косову, у Албанији и у Србији. 

Оперативна сазнања о досадашњим истрагама се, што је потпуно разумљиво, не могу обелодањивати, али је управо због безбедности истраге цео специјални истраживачки тим за "досије Марти" смештен у Бриселу.

А то да ли ће се суђења можда одвијати и на самом Косову или другде, зависиће, како је речено, од тамошњих политичких и безбедносних прилика, што значи и да ће бити суђено по косовским законима или законима неке друге земље.

Управо политички и безбедносни разлози на Косову су били пресудни за то да се седиште специјалног тужилаштва и истраге Еулекса за Мартијеве наводе изместе с Косова и сместе у Бриселу.

Обавештени званичници су рекли и да чињеница да на Косову не постоји закон о заштити сведока представља "изазов с којим се суочава" специјални истражни тим о Мартијевом извештају, али се ради заједно са земљама чланицама ЕУ и још неким државама да се "нађе одговарајуће решење за заштиту сведока".

Наглашено је и да отуд постоји забринутост, траже се поуке из ранијих истрага и настоји да се све среди на најконструктивнији и делотворнији начин.

Такође је пренесено да је питање од Еулекса заштићеног сведока, косовског Албанца, који је нађен мртав у Немачкој, такође нешто што се може видети у склопу одлуке да се специјални истражни тим смести у Брисел.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се