Читај ми!

Случај "Медикус": Хапшење у Израелу

Осумњичени за организовање трговине органима, Моше Харел, ухапшен у Израелу, рекао специјални тужилац ЕУ Џонатан Рател. Tо хапшење могло би бити прекретница на суђењу седам особа оптужених за трговину органима и нелегалне трансплантације у клиници "Медикус" 2008. године.

Специјални тужилац ЕУ Џонатан Рател рекао је да је полиција у Израелу ухапсила десет држављана те земље осумњичених за трговину људским органима на Косову. Међу ухапшенима је и Моше Харел кога сматрају босом међународног трафикинга.

"Сви ухапшени су на неки начин учествовали у пресађивању бубрега на илегалној клиници "Медикус", додао је канадски тужилац Рател, који води истрагу у том случају.

Рател је навео да је написао захтев Тел Авиву у коме тражи екстрадицију Харела на Косово ради суђења.

Како преноси приштинска штампа, на основу ранијих искустава не очекује да Израел изручи ухапшене, јер Устав те земље забрањује изручење својих држављана.

То хапшење могло би бити прекретница на суђењу седам особа оптужених за трговину органима и нелегалне трансплантације у клиници "Медикус" 2008. године у Приштини, наводи АФП.

Харел је ухапшен у Приштини те исте године, али је побегао са Косова чим је пуштен из притвора. Косовске власти су после тога издале међународни налог за његово хапшење.

Медији у Приштини истичу да је по налогу тужиоца Еулекс-а у Турској ухапшен и Јусуф Сонмез, лекар за кога се тврди да пресађивао људске органе на клиници "Медикус".

Хапшење Сонмеза је потврдио његов адвокат Мурат Цем Софуоглу, који присуствује судском процесу у Приштини.

Еулекс се још званично није огласио поводом хапшења осумњичених у Израелу и Турској.

Према оптужници, у приштинској клиници је 2008. године обављено најмање 30 нелегалних вађења и пресађивања бубрега.

Даваоци су били из сиромашних источноевропских и централноазијских земаља, којима је за органе обећано 15.000 евра.

У оптужници се израелски држављанин Харел наводи као мозак мреже која је проналазила даваоце и добитнике органа.

Међу седам осумњичених особа против којих се води судски поступак налазе се бивши функционер косовског министарства здравља Илир Рецај и истакнути приштински уролог Љутфи Дервиши, наводи АФП.

Косовску клинику претресла је полиција 2008. године након што је један турски држављанин колабирао на приштинском аеродрому док је чекао да се укрца на авион за Истанбул, пошто му је извађен бубрег.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво