Читај ми!

Ново суђење Драгићу

Поновно суђење Милету Драгићу, оптуженом у афери „панцир", почело иза затворених врата. Усвојен захтев Тужилаштва да део списа буде проглашен државном тајном.

У Основном суду у Зрењанину, иза затворених врата, почело је поновљено суђење власнику фабрике за производњу војне опреме Милету Драгићу, због оптужби за покушај злоупотребе овлашћења у привреди, поводом набавке панцирних прслука за војску 2005. године.

Суд је усвојио захтев Тужилаштва да се јавност искључи са суђења, пошто део списа предмета носи ознаку државне тајне. Због тога је негодовала Драгићева одбрана, затраживши да се изврши провера поверљивости докумената.

Драгићеви браниоци Владимир Хоровић и Ђорђе Калањ, као и сам оптужени, тражили су да јавност присуствује суђењу, јер, како су навели, не постоји обавеза чувања државне тајне, пошто од 2006. не постоји државна заједница Србија и Црна Гора (СЦГ), а уговор због кога се Драгићу суди склопљен је 2005. године.

Адвокати одбране су истакли да је "јавност демократска тековина" и да су сви документи о којима се расправља прет тим судом давно престали да буду тајна, јер су обелодањени пред Виши судом у Београуд у поступаку за аферу "панцир".

Након што је јавност удаљена из суднице, браниоци су поново образложили и допунили предлог о потреби присуства јавности.

Адвокат Калањ је по изласку из суднице рекао Танјугу да је суд прихватио предлог одбране да се провери да ли документи означени као државна тајна то јесу и даље, као и да ли би јавним читањем на суђењу могли да наруше националну безбедност. Наставак суђења је заказан за 18. септембар.

Суђење за аферу "панцир" пред Вишим судом у Београду, у коме је првооптужени некадашњи министар одрбане СЦГ Првослав Давинић, такође је делимично било затворено за јавност, када су читани поверљиви материјали и саслушавани сведоци који су имали поверљива сазнања.

Апелациони суд у Новом Саду укинуо је недавно прву пресуду којом је Драгић био ослобођен оптужби и наложио да му се суђење понови.

Укинутом пресудом од 18. јуна 2010. године Драгић је био ослобођен оптужбе да је покушао да злоупотреби овлашћења у привреди, као и да је неовлашћено држао оружје, јер није доказано да је извршио та кривична дела.

Поступак против Драгића првобитно је вођен пред Војним одељењем Окружног суда у Београду, у коме је био оптужен заједно са некадашњим министром одбране СЦГ Првославом Давинићем и још двојицом официра, који се терете да су злоупотребили службени положај склапањем уговара о набавци панцира и шлемова.

Тужилаштво сматра да је тај уговор између фирме "Миле Драгић" из Зрењанина и Војске СЦГ из 2005. године, вредан 176 милиона евра, штетан по државу.

Београдски суд се, међутим, огласио ненадлежним за суђење Драгићу и предмет уступио зрењанинском Основном суду. Оптужбе против Драгића мењане су више пута.

Прво му је на терет стављена злоупотреба службеног положаја, затим превара у покушају, а сада му се суди за покушај злоупотребе овлашћења у привреди.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво