Читај ми!

Вукајловићева пуштена уз јемство

Бивша директорка РЗЗО Светлана Вукајловић и двоје њених сарадника, оптужених за малверзације са набавком вакција против грипа А H1N1, пуштени из притвора уз јемство, изјавила портапрол Специјалног суда у Београду Маја Ковачевић.

Специјални суд у Београду одлучио је да бившу директорку Републичког завода за здравствено осигурање Светлану Вукајловић и још двоје њених сарадника, оптужених за малверзације са набавком вакциNа против грипа A H1N1, пусти из притвора уз јемство, изјавила је Танјугу портапрол суда Маја Ковачевић.

Из притвора ће, осим Вукајловићеве, уз полагање гаранција бити пуштени и бивша директорка "Југохемије" Смиљка Милеуснић Аџић и директор "Детапа" Љубомир Павићевић, рекла је Ковачевићева и навела да је четврти оптужени, директор компаније "Југохемија фармација" Владимир Гравар раније пуштен из притвора.

Светлана Вукајловић, Смиљка Милеуснић Аџић и Љубомир Павићевић ће, према речима Ковачевићеве, из притвора изаћи пошто упишу хипотеке на станове које њихове одбране залажу као јемство да неће побећи и да ће се одазивати свим позивима суда.

Процедура око уписа хипотеке, у зависности од случаја до случаја, траје од неколико дана до неколико седмица.

Вукајловићева, Павићевић и Гравар ухапшени су 19. септембра прошле године, а Смиљка Милеуснић Аџић, рођена сестра бивше потпредседнице компаније "Делта" Милке Форцан, три месеца касније.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је крајем фебруара оптужницу против Светлане Вукајловић, Смиљке Милеуснић Аџић, Владимира Гравара и Љубомира Павићевића због сумње да су нелегалном набавком вакцина против грипа A H1N1 крајем 2009. оштетили државни буџет за око 1,25 милиона евра.

Сви се терете за кривично дело злоупотребе службеног положаја за које је запрећена казна од две до 12 година затвора, а требало би да им ускоро почне суђење.

Оптужницом им је на терет стављено да је у новембру 2009. у поступку јавне набавке вакцина против грипа A H1N1 за најбољег понуђача изабрана компанија "Југохемија фармација", иако није поседовала писмо о ауторизацији произвођача вакцина швајцарске компаније "Новартис" нити је била њен овлашћени дистрибутер за Србију.

На тај начин су у поступку набавке вакцина непосредно уведени посредници – предузећа "Југохемија фармација" и "Детап", који су по основу увезених 855.000 доза вакцина остварили укупну имовинску корист од око 132 милиона динара, за колико је и оштећен буџет Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво