Читај ми!

Караџићев захтев за ослобађање 11. јуна

Захтев за ослобађање оптужби за геноцид и злочине у БиХ, заснован на тврдњи да тужиоци у двогодишњем доказном поступку нису доказали његову кривицу, Радован Караџић предаће 11. јуна.

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић затражиће 11. јуна пред Хашким трибуналом да буде ослобођен оптужби за геноцид и друге злочине у БиХ, а Хашко тужилаштво одговориће на тај захтев два дана касније, саопштио је суд у Хагу.

Караџић ће захтев засновати на тврдњи да тужиоци у двогодишњем доказном поступку, који је завршен 4. маја, нису доказали његову кривицу.

Тужиоци ће, с друге стране, тврдити да су извели довољно доказа против Караџића за свих 11 тачака оптужнице.

Одлуку о Караџићевом захтеву да буде ослобођен после прве половине процеса, расправно веће председавајућег О Гон Квона донеће после јунске расправе.

Караџић је оптужен за геноцид у Сребреници и још седам босанских општина; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада И узимање "плавих шлемова" УН за таоце, 1992-95.

Суђење Караџићу почело је крајем октобра 2009, али је тужилаштво првог сведока пред судије извело тек средином априла 2010.

Прву оптужницу против Караџића, Трибунал је поднео крајем јула 1995, али је он остао на слободи до 21. јула 2008. када су га у Београду ухапсиле власти Србије и затим изручиле у Хаг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво