Читај ми!

Азотара тражи накнаду штете

Српско-литвански конзорцијум треба да исплати одштету од 3,3 милиона евра због кршења уговора о приватизацији "Азотаре" из Панчева, пресудила Арбитража Привредне коморе Србије. ХИП Азотара тражи накнаду штеде од 45 милиона евра, од српско-литванског конзорцијума.

Четврочлани конзорцијум домаћих и страних компанија, који је 2006. године у приватизацији преузео панчевачку "Азотару", одлуком арбитраже мораће да надокнади штету Агенцији за приватизацији у износу од око 3,3 милиона евра, због кршења одредби Уговора о приватизацији, саопштио је "Србијагас".

ХИП "Азотара" је против истих правних лица покренула и тужбу за накнаду штете у износу од 45 милиона евра због продаје погона Карбамид 2, пред Привредним судом у Београду.

Агенцији за приватизацију достављена је одлука Спољнотрговинске арбитраже при Привредној комори Србије, којом се усваја тужбени захтев Агенције против Конзорцијума који је закључио Уговор о приватизацији 11. априла 2006. године.

Конзорцијум сачињавају "Универзал Холдинг" из Београда, литванска фирма "Арви и Ко" и заједничко литванско - америчко предузеће "Санитекс" са седиштем у Каунасу у Литванији.

Овом одлуком утврђена је обавеза тужених да солидарно исплате Агенцији за приватизацију износ од 3.275.000 евра, с каматом по стопи од 2,25 одсто, почев од 10. јануара 2009. године, као и да исплате трошкове поступка.

Спољнотрговинска Арбитража је констатовала да су тужени прекршили одредбе Уговора о продаји друштвеног капитала ХИП "Азотара" Панчево, закљученог 11. априла 2006. године.

Уговором о приватизацији је предвиђено да купац друштвеног капитала у року од пет година од дана закључења Уговора, без претходне сагласности Агенције не може продати или пренети имовину субјекта приватизације, ако тај износ прелази пет одсто вредности укупне имовине субјекта приватизације.

За кршење ове обавезе утврђена је уговорна казна у износу од 25 одсто од купопродајне цене (13,1 милиона евра).

Одлука потврђује наводе и став Јавног предузећа "Србијагас" Нови Сад да су у поступку приватизације "Азотаре" прекршене одредбе Уговора о приватизацији, односно да је овим злоупотребама учињена огромна штета том панчевачком предузећу и да те радње имају елементе кривичног дела према позитивним прописима Републике Србије.

ХИП "Азотара" је покренула и неколико арбитражних спорова у износу од преко 10 милиона евра против предузећа повезаних са бившим власницима, а преко којих су извлачене огромне своте новца, наведено је у саопштењу.

Дугови "Азотаре", од око 130 милиона евра, одлуком владе су 2009. године претворени у имовину поверилаца, а међу њима је највећи био "Србијагас", који је тада и преузео панчевачку фабрику, после неуспеле приватизације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво