Читај ми!

Вукчевић: Знам да је Харадинај злочинац

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић каже да се, кроз "случај Лекај", лично уверио у одговорност и учешће Рамуша Харадинаја у ратним злочинима. Два сведока која имају важна сазнања о Харадинајевој одговорности нису уопште саслушана, рекао Вукчевић.

Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић каже да се уверио у одговорност и учешће Рамуша Харадинаја у ратним злочинима кроз "случај Лекај", а његово пуштање на привремену слободу оценио је као ругање правди.

"Неспорно је да је Хашко тужилаштво самостално у доношењу одлука о томе шта ће и кога да оптужи, али нико ми још није објаснио зашто предмет Дукађини из 2002. године, који се водио у Приштини није ушао у ткиво предмета Харадинај у Хагу, као што је у предметима Шљиванчанин и остали, или Шешељ, ушао случај Овчара", рекао је Вукчевић за франкфуртске Вести.

"Тешко ми је да се сагласим да међународна правда селективно делује, а избегавам да се бавим политичким анализама, јер се ради о тешким кршењима хуманитарног права", рекао је српски тужилац.

Вукчевић је подсетио да је реч о предмету у којем је страдала 41 особа, непосредни и посредни сведоци против Харадинаја, а један човек је тешко рањен.

Стравичан детаљ из те истраге јесте да је Харадинајева формација ушла у једну ромску кућу, убила двонедељну бебу, одсекла јој главу и бацила оцу детета уз речи: "Ево ти глава за пасуљ", рекао је Вукчевић додајући да је Тужилаштво за ратне злочине водило три истраге против Харадинаја у којима је третирано укупно 95 догађаја, са 70 жртава.

"Лично сам се уверио кроз 'случај Лекај', у одговорност и у учешће Рамуша Харадинаја у ратним злочинима у Паштрику", истакао је Вукчевић.

Вукчевић је истакао да се бавио анализом првостепене пресуде против Харадинаја и да је установљено да два сведока која имају важна сазнања о Харадинајевој одговорности нису уопште саслушана.

"Упечатљиво је да га нису ни гонили по командној одговорности. Брамерц је био везан наводима те оптужнице, али са њим сам се договорио да пружимо сву асистенцију. Инсистираћемо да сви они који нису радили свој посао сносе одговорност због тога. Како је могло да нестане девет потенцијалних сведока који су повезани са овим предметом? Очекујем, ипак, да ће пресуда Харадинају у јуну дати одговоре на многа ова питања", рекао је Вукчевић.

"Случај Битићи": Америка с правом очекује правду

Упитан да ли је директно мешање у рад правосуђа у Србији то што је САД оштро протестовао због ослобађајуће пресуде двојице полицајаца у "случају Битићи", Вукчевић је одговорио да су представници америчке амбасаде с правом веома забринути.

"Реч је о три америчка држављанина која су брутално убијена, метком у потиљак, и бачена на врх масовне гробнице у Петровом селу, а тамо су већ била довезена тела Албанаца са Косова. Сви нормални људи то презиру. Рат није изговор за овакав злочин", рекао је Вукчевић.

Према његовим речима, у том предмету владала је завера ћутања међу полицајцима, да се нико ничега, наводно, није могао сетити и да су "сви о догађају чули путем медија неколико година касније".

"Уколико и даље будемо блокирани, постоји могућност да Американци сами почну да спроводе истрагу и да на крају дођу до одговорних, без утицаја на сведоке, који је и у овом предмету био евидентан. А то ће за нас бити велика срамота, не само за правосуђе већ и за наше људе, државу", указао је Вукчевић.

Када је реч о решавању случаја трговине органима, Вукчевић је истакао да је одлука власти Албаније да одобре Еулексу истрагу одлука у прилог ефикасној правди, иако је дошла прекасно.

Упитан да ли се слаже са утиском да је прича о трговини органима гурнута под тепих, Вукчевић је одговорио: "Напротив, јер су се укључила друга тужилаштва".

"Радимо заједно, постоји истражни тим, наша дипломатија је изузетно активна по том питању. Имамо добре међународне контакте. На прагу смо да заједно са другим тужилаштвима решимо овај случај. Чекамо још неколико састанака са нашим колегама из других земаља и имаћемо потпуну слику страхота и одговорне за њих", нагласио је Вукчевић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара