Читај ми!

Суђење, ипак, сутра

Хашки трибунал одбио захтеве одбране Ратка Младића за изузеће председавајућег судије Алфонса Орија и одлагање почетка судског процеса, које је заказано за сутра.

Суђење генералу Ратку Младићу, оптуженом за геноцид у БиХ, почеће сутра пред Хашким трибуналом, пошто је председник суда Теодор Мерон данас одбио захтев Младићеве одбране за изузеће председавајућег судија Алфонса Орија из Холандије и одлагање процеса.

Судија Мерон је, како је саопштио Трибунал, оценио да је захтев за изузеће судије Орија без основа и да одбрана није доказала тврдњу да је судија Ори оставио утисак пристрасности на њену штету.

После одлуке судије Мерона, суђење генералу Младићу почеће сутра ујутро, уводном речју тужилаштва које ће потрајати шест радних сати. Браниоци су најавили да неће излагати уводну реч док тужиоци не заврше извођење доказа, као и да се генерал Младић неће обраћати суду.

Првог сведока оптужбе Трибунал би требало да саслуша 29. маја. Одбрана Младића синоћ је поднела и други захтев за одлагање почетка суђења или доказног поступка оптужбе зато што јој тужиоци нису обелоданили сав доказни материјал. Ту тврдњу одбране потврдило је и тужилаштво.

Генерал Младић, бивши командант Војске Републике Српске, оптужен је за геноцид над више од 7.000 сребреничких Муслимана у данима пошто је Војска Републике Српске 11. јула 1995. заузела ту енклаву под заштитом УН у источној Босни.

Оптужница му на терет ставља и прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање "плавих шлемова" УН за таоце.

Генерала Младића ухапсиле су власти Србије, 25. маја прошле године, у Лазареву код Зрењанина, а у Хаг је изручен шест дана касније.

У два прва појављивања пред судијом Оријем, почетком јуна и јула, Младић је одбио да се изјасни о кривици по тачкама оптужнице, али је оптужбе назвао "гнусним", после чега је судија, у складу са правилима, у спис унео да је оптужени изјавио да није крив.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара