Читај ми!

Младићева одбрана тражи изузеће Орија

У досадашњем поступку судија Алфонс Ори из Холандије оставио утисак пристрасности на штету оптуженог, сматра одбрана Ратка Младића и тражи његово изузеће, као и одлагање почетка суђења заказаног за 16. мај.

Одбрана Ратка Младића, оптуженог за геноцид у БиХ, затражила је изузеће председавајућег судије Алфонса Орија из Холандије и, док не буде именован нови судија, одлагање почетка суђења, заказаног за 16. мај.

Младићев бранилац Бранко Лукић је захтев за изузеће засновао на тврдњи да је судија Ори у досадашњем поступку оставио утисак пристрасности на штету оптуженог.

Одбрана тврди и да судија Ори не може бити непристрасан и зато што је из Холандије чији су војници у саставу Унпрофора били директни учесници догађаја у Сребреници у јулу 1995. године.

Младић, тадашњи генерал и командант Војске Републике Српске, оптужен је за геноцид над више од 7.000 сребреничких Муслимана у данима пошто је ВРС 11. јула 1995. заузела ту енклаву под заштитом УН у источној Босни.

Оптужен је и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање припадника мировних снага УН за таоце.

У данашњем захтеву одбрана тврди и да је судија Ори пристрасан зато што је био у расправним већима која су по сличним оптужницама већ осудила босанске Србе, попут генерала Станислава Галића због гранатирања Сарајева и Момчила Крајишника због прогона несрпског становништва.

Веће судије Орија је Галића осудило на 20 година затвора, али је жалбено веће касније ту казну повећало на доживотни затвор.

Крајишник је првостепено био осуђен на 27 година затвора, али му је жалбено веће казну смањило за седам година.

Утисак пристрасности, по браниоцима, судија Ори је оставио и када је инсистирао да током прва два Младићева појављивања у судници, прошлог лета, буду прочитани главни делови оптужнице, иако се Младић изричито одрекао тог права. Како пише у поднеску, председавајући судија је тиме одступио од уобичајене праксе суда.

О захтеву Младићеве одбране за изузеће председавајућег судије Орија, одлучиваће председник Трибунала Теодор Мерон.  Друга два члана већа које ће судити Младићу су Баконе Молото из Јужне Африке и Кристоф Флиге из Немачке. Суђење би уводном речју оптужбе требало да почне 16. маја.

Младића су ухапсиле власти Србије 25. маја прошле године у Лазареву код Зрењанина, а у Хаг је изручен шест дана касније. У два прва појављивања пред судијом Оријем, почетком јуна и јула, Младић је одбио да се изјасни о кривици по тачкама оптужнице, а оптужбе је назвао монструозним, после чега је судија, у складу са правилима, у спис унео да је оптужени изјавио да није крив.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара