Пропусти у суђењу Харадинају

Хашки суд требало je да се уздржи од пуштања Рамуша Харадинаја на привремену слободу, каже шеф Канцеларије Владе Србије за сарадњу са Трибуналом Душан Игњатовић и истиче да je у суђењу бившем команданту ОВК било много пропуста.

Шеф Канцеларије Владе Србије за сарадњу са Хашким трибуналом Душан Игњатовић изјавио је да је било много пропуста у суђењу бившем команданту ОВК Рамушу Харадинају у Хашком трибуналу и оценио да је тај суд до сад требало да се уздржи од пуштања Харадинаја на привремену слободу.

"Упозоравали смо да је било много пропуста, поготово његово раније пуштање на слободу кад су нестајали сведоци, а чак му је дозвољено и да се бави политиком. Ово последње пуштање Харадинаја само по себи неће бити проблем, јер је Трибунал и до сад требало да се уздржи од пуштања", рекао је Игњатовић гостујући у Дневнику РТС-а. 

Према његовим речима, Канцеларија за сарадњу са Хашким трибуналом више пута се обраћала том суду, а много ствари ће, како је навео, на крају бити непознаница.

"Биће веома лоше ако се све заврши тако што ће Харадинај и његови сарадници добити неки сертификат о невиности, али не због тога што докази нису показали да нису криви него ако се то деси због недостатка доказа", истакао је Игњатовић.

Ипак, Игњатовић каже да последње пуштање Харадинаја неће довести до великих проблема.

Харадинај, бивши командант ОВК коме се у Хагу суди за ратне злочине, јуче се вратио на Косово, пошто је Трибунал одлучио да га пусти на привремену слободу.

Харадинај и још двојица оптужених бивших припадника ОВК, Идриз Баљај и Љахи Брахимај, оптужени су за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања на Косову 1998. године.

Говорећи о дозволи Еулексу да истражује злочине о трговини људским органима на Косову, Игњатовић је истакао да је много времена пропуштено и да је став Владе да треба да се изведе независна истрага.

"Сваки корак који може да доведе до утврђивања истине ми ћемо поздравити, али се мора учинити све да се утврди потпуна истина из навода Дика Мартија", указао је Игњатовић.

Он је додао и да однос Србије и Хашког трибунала никад више неће бити проблем за Србију и да се техничка сарадња тренутно одвија без проблема.

"Србија ће наставити са својом иницијативом да се дозволи да осуђени пред Трибуналом издржавају казну у Србији, а заинтересовани смо и за то која ће документација ући у архив тог суда", додао је Игњатовић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се