Читај ми!

"Жута кућа" доступна Еулексу

Еулекс од данас има "одрешене руке" да истражује трговину људским органима на територији Албаније, где се налази озлоглашена "жута кућа". То је омогућено изгласавањем закона, који је албански парламент једногласно усвојио.

Парламент Албаније усвојио је закон који омогућава истражитељима Еулекса да од данас истражују трговину људским органима на територији Албаније, где се налази озлоглашена "жута кућа". Албанска новинска агенција АТА пренела је да је закон изгласан једногласно, са 127 гласова "за".

Премијер Албаније Саљи Бериша саопштио је прошле недеље да је његова влада израдила нацрт закона о "јурисдикционим односима са Еулексом у судском случају" рекавши да је Албанија више од било кога заинтересована да се спроведе потпуна истрага о наводима известиоца Савета Европе Дика Мартија о трговини људским органима.

Марти је у извештају из децембра 2010. навео да постоји веза између бивших припадника ОВК, укључујући и косовског премијера Хашима Тачија, са организованим криминалом. Он их је оптужио да су узимали и потом продавали органе српских заробљеника и других у Албанији.

Косовске и албанске власти негирале су оптужбе и сложиле се да учествују у међународној истрази, а Европска унија задужила је екипу на челу са америчким тужиоцем Џоном Клинтом Вилијамсоном да спроведе истрагу.

Вилијамсон је данас први реаговао на гласање у албанском парламенту, поздрављајући усвајање закона. У саопштењу из Вилијамсонове канцеларије констатује се да је ово корак напред у циљу стварања услова за потпуну, фер и независну истрагу о наводима из извештаја Дика Мартија о злочинима над неалбанцима из 1999-2000.

По наводима из књиге Лов - ја и ратни злочини Карле дел Понте, у лето 1999. косовски Албанци камионима су превезли преко границе на север Албаније више од 300 отетих особа. Те особе су најпре биле затворене у кампове у местима Кукеш и Тропоја.

Извештај Дика Мартија

На основу тих навода, 2009. правосудни органи Србије покренули су истрагу о трговини органима на Косову и северу Албаније. Српско тужилаштво је на основу фотографија идентификовало десет могућих егзекутора и једну од жртава, Предрага Драговића. Међутим, албанско Министарство правде одбило је захтев српског тужилаштва за спровођење истраге.

Јануара прошле године, Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је извештај Дика Мартија, који је у међувремену указао и на проблем заштите сведока у том случају и истакао да га је посебно шокирало то да је већина чињеница из извештаја била позната многим институцијама и организацијама које су ћутале о томе. "Све индиције указују да је било трговине органима на Косову и да је постојала 'жута кућа' на на северу Албаније", нагласио је он.

У јануару 2011, Марти је боравио на Косову у оквиру истраге о евентуалним злочинима ОВК и састао се са високим званичницима мисије Еулекса. Тад је тражио да га обезбеђује 20 припадника полиције, који нису са Косова и одбио је састанак са приштинским властима и представницима косовског министарства правде.

Србија је тражила да мандат за истрагу независном телу одреди Савет безбедности УН, јер се неке земље одупиру иницијативи Београда да почне истрага.

Јуна 2011, Еулекс је формирао радну групу за истрагу о Мартијевим наводима, која је састављена од седам тужилаца и истражитеља. Они раде на прелиминарној истрази коју је Еулекс започео 27. јануара прошле године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво