Читај ми!

Одбијен захтев Младића

Хашки трибунал одбио захтев Ратка Младића да му се суђење одложи. Суђење бившем генералу ВРС почиње 16. маја, уводном речју тужилаштва.

Расправно веће Хашког трибунала одбило је захтев одбране Ратка Младића за одлагање суђења и потврдило да ће процес Младићу почети 16. маја, уводном речју тужилаштва.

Младићев бранилац Бранко Лукић више пута је тражио одлагање процеса за три месеца због тога што тужилаштво није одбрани обелоданило сав доказни материјал. Почетак суђења у мају, по браниоцу Лукићу, угрозио би Младићево право на правично суђење.

Образложење за данашњу одлуку, судије ће објавити накнадно. Према ранијој одлуци суда, уводна реч оптужбе трајаће шест сати. Младићева одбрана своју уводну реч неће одржати на почетку суђења, већ пошто оптужба заврши свој доказни поступак.

Одбрана је суд обавестила и да изјаву на почетку суђења неће давати ни сам Младић. Судије су тужиоцима одобриле да у доказе уведу изјаве укупно 413 сведока, од којих ће само 141 сведочити у судници, док ће изјаве осталих бити уврштене у спис у писаном облику. Извођење доказа тужилаштва на суђењу Младићу трајаће 200 радних сати. Првог сведока тужиоци би требало да пред судије изведу 29. маја.

Генерал Младић је у 11 тачака оптужен за геноцид у Сребреници и још седам босанских општина; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање "плавих шлемова" УН за таоце, 1992-95.

Ти злочини, по оптужници, почињени су у оквиру заједничког злочиначког подухвата чији је циљ било стварање уједињене српске државе трајним и насилним уклањањем несрба са њених територија у БиХ и Хрватској.

Младић је у јуну и јулу прошле године два пута одбио да се изјасни о кривици о тачкама оптужнице, после чега је судија Ори, по правилима Трибунала, у спис увео да се он не осећа кривим. У првом појављивању пред судијом, 3. јуна, Младић је оптужбе назвао "монструозним" и "гнусним".

Прву оптужницу против Младића због геноцида над 7.000 Муслимана у Сребреници, Трибунал је подигао 25. јула 1995, али он је остао бегунац до 26. маја 2011, када су га власти Србије ухапсиле у Лазареву код Зрењанина. Трибуналу је изручен 31. маја 2011.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара