Читај ми!

Почело суђење Шарићевој групи

Суђење криминалној групи одбеглог нарко боса Дарка Шарића почело у Специјалном суду у Београду. Припадници те групе терете се за шверц кокаина из Латинске Америке у Западну Европу током 2008. и 2009. године.

У специјалном суду у Београду почело је суђење одбеглој групи нарко боса Дарка Шарића, обједињено по све четири оптужнице којима се припадници његове групе терете за шверц више од три тоне кокаина из Латинске Америке у Западну Европу током 2008. и 2009. године.

Главни претрес почео је читањем обједињене оптужнице, после чега ће окривљени бити позвани да се изјасне о кривици. Од укупно 22 оптужена осморица су у бекству, међу којма је и Шарић, тако да је на оптуженичкој клупи свега 16 оптужених.

До сада су седморица већ осуђена на основу споразума са тужилаштвом за организовани криминал по којем су признали кривицу у замену за четири до 10 година затвора, док двојица преговарају о нагодби.

Тројица Шарићевих сарадника добила су статус сведока сарадника, Радан Адамовић, Небојша Јоксовић и Драшко Вуковић.

Споразум о признању кривице са Тужилаштвом су до сада закључили оптужени Милош Пандрц, Марко Воротовић, Дејан Ракић Рака, Никола Павловић Џони, Александар Миодраг, Милош Крповић и Мирко Миограговић.

Најтраженијем нарко босу из Србије црногорског порекла Дарку Шарићу, изгубио се траг у октобру 2009. током акције "Балкански ратник" која се одвијала истовремено у Уругвају и Београду и пред Специјалним судом му се суди у одсуству.

Оптужницама се терети како због шверца више од укупно три тоне кокаина из Латинске Америке у Западну Европу тако и због прања новца стеченог од трговине дрогом који је убацивао у легалне токове српске привреде у току приватизације.

Прва оптужница којом је осим Шарића обухваћено још 20 оптужених подигнута је 12. априла 2010. године, којом се терети за шверц кокаина заплењеног у Уругвају 15. октобра 2009. године.

Друга је уследила недуго потом којом се Шарићу и неколицини српских адвоката и привредника суди због прања новца стеченог препродајом кокаина, односно због убацивања "прљавог новца" у легалне токове куповином низа предузећа у приватизацији, пољопривредних добара, објеката.

У септембру прошле године правну снагу ступила је трећа оптужница подигнута због шверца 1,1 тоне кокаина у Бразилу, на којој су, осим Дарка Шарића, и одбегли Пљевљак Горан Соковић, затим Жељко Вујановић, браћа Марко и Милош Пандрц, Радан Адамовић, Милош Цајић, Никола Димитријевић, Мирко Миодраговић, Александар Миодраг и Дарко Газдић.

Том оптужницом се терете да су били део клана задуженог за набавку кокаина у Бразилу и да су дрогу набављали по цени од 5.300 до 5.700 евра у количинама до 200 килограма, а складиштили су га у три луксузно опремљене куће.

Ту су одређивали квалитет наркотика, после чега би кокаин паковали у балоне, увијали у целофан, смештали у спортске торбе и даље транспортовали у Европу.

Четврта оптужница подигнута је у октобру 2011. против Шарића и још четворице оптужених због кријумчарења 990 килограма кокаина набављеног у Бразилу, за који се сумња да је део од 2.174 тоне кокаина заплењеног на броду "Мауи" у Уругвају 15. октобра 2009.

Осим Шарића, на оптужници је још троје окривљених који се сумњиче да су у септембру 2009. организовали примопредају и транспорт 990 килограма кокаина, који је био део укупне количине од 2.174 килограма, заплењеног на јахти "Мауи" у Уругвају.

Крајем октобра прошле године тужилаштво је подигло је још једну, пету по реду, оптужницу против Шарића. На тој оптужници су осим Шарића, Горана Соковића и Жељка Вујановића, Милан Миловац звани Цигла, Живко Сибински и Бошко Недић.

Оптужница се односи на заплену 235 килограма кокаина у близини Пизе у Италији 19. јануара 2009. Шарић је кажњаван више пута због ситних преступа у Пљевљима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара